'Op juiste weg en motivatie om door te pakken'

'Op juiste weg en motivatie om door te pakken'

In een reeks columns krijgen directie en managers van Royal FloraHolland het woord. Dit keer COO Leendert-Jan Plaisier over aanvoeren en afleveren op maat.

Als iets kenmerkend is voor de sierteelt, is het wel de enorme diversiteit aan kwekers en kopers. Geen bedrijf is hetzelfde. Door de jaren heen was de logistieke dienstverlening van Royal FloraHolland voor alle klanten zoveel mogelijk hetzelfde. One-size-fits-all was nu eenmaal het meest efficiënt. De technologische mogelijkheden om het anders te doen ontbraken en informatiesystemen waren nog volstrekt ontoereikend. Dat is de afgelopen tijd in sneltreinvaart veranderd. Wat voorheen ondenkbaar was, behoort nu tot de mogelijkheden. Tegelijk zien we dat ook kwekers en kopers hun bedrijfsvoering aanpassen. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt, net als bij Royal FloraHolland, voor optimalisering van de inzet van medewerkers. De grote uitdaging is om met elkaar de keten zo efficiënt mogelijk te maken.

Ondanks een krappe arbeidsmarkt, waardoor ook onze logistieke operatie onder druk stond, hebben we vorig jaar besloten om in Naaldwijk bloemen te gaan orderpicken. Een grote stap op weg naar vraaggestuurde logistiek en standaardisatie van onze processen en IT-systemen. Dit biedt nu en in de toekomst tal van nieuwe mogelijkheden op het gebied van aanvoeren en afleveren. Dat kunnen we onderbouwen aan de hand van de ervaringen in Eelde, Naaldwijk en Rijnsburg. Bij kopersbezoeken in Aalsmeer wordt zelfs gevraagd ‘wanneer zij nu over mogen’. Dat laat zien dat men de kansen herkent. Het is voor mij en mijn team een bewijs dat we op de juiste weg zijn en een grote motivatie om door te pakken.

Onderdeel van onze strategie is om onze logistiek zo in te richten dat we met de logistieke wensen en behoeften van kwekers en kopers kunnen meebewegen. Een voorbeeld is de wens van kopers om zelf het aflevermoment te kunnen bepalen. Of de voorkeur van kwekers om producten voor klok en direct tijdens aanvoer te combineren. Dit vraagt om een kanteling van ons logistieke proces. Met een warehousemanagement systeem op basis van orderpicken draaien we dit om: de afleverwens is leidend. Orders worden in de nabije toekomst gepickt op de wijze en tijd die kopers wensen. Overigens bepaalt de koper met Select Delivery nu al zelf het aflevermoment voor Klokvoorverkoop (KVV) en straks ook voor zijn andere aankopen. Kwekers kunnen hun producten aanvoeren op een RFH-locatie en vanuit die voorraad snel leveren bij directe orders, en bepalen welk deel van de producten zij via de klok aanbieden.

Lees hier de volledige column

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v