'Efficiënter worden en blijven investeren'

'Efficiënter worden en blijven investeren'

In een reeks columns krijgen directie en managers van Royal FloraHolland het woord. Deze keer gaat CFO David van Mechelen in op het financiële huishoudboekje van de veiling, want naast het in balans houden van de inkomsten en uitgaven, is het ook belangrijk om te blijven investeren in de toekomst.

In mijn rol als CFO is een van de belangrijkste vragen hoe we als Royal FloraHolland ons huishoudboekje op orde houden. Dat wil zeggen: binnen de financiële kaders blijven die we onszelf hebben gesteld. Dat is niet alleen een kwestie van zorgen dat inkomsten en uitgaven in balans blijven. Zeker zo belangrijk is de afweging hoeveel we moeten én kunnen investeren in onze toekomst, en hoe we die investeringen financieren. Investeren is een gegeven: stilstand is achteruitgang. De kernvragen daarbij zijn: hoeveel investeren we? Waarin investeren we? En: verdienen de investeringen zich terug? Voor mij is het vanzelfsprekend dat we heel zorgvuldig omgaan met het kapitaal van onze leden. Als coöperatie zitten we in de bijzondere positie dat onze leden ook onze aandeelhouder en onze klanten zijn.

De kosten van de vereniging dekken we uit de contributieopbrengsten. Die rekensom valt goed te maken en te onderbouwen. Daarnaast hebben we te maken met de kosten en opbrengsten van onze diensten voor kwekers en kopers. Die kosten zijn bepalend voor de tarieven die we daarvoor hanteren. Voor investeringen hebben we de mogelijkheid om tijdelijk te lenen bij de bank of om die direct te financieren vanuit de kasstromen (middelen) die we zelf genereren. Uiteindelijk moeten we het geld zelf verdienen, want leningen moeten natuurlijk ook afgelost worden. De afgelopen jaren konden we alle financieringen betalen uit eigen middelen en hebben we dus geen gebruik gemaakt van de financieringsruimte bij banken. Royal FloraHolland heeft een gezonde balans; we kunnen tegen een stootje als het een keer tegenzit. Dat is een belangrijke uitgangspositie.

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v