'De kerstinkopen zijn bijna gedaan'

'De kerstinkopen zijn bijna gedaan'

Veilingmeester planten Erik Boland vertelt in de laatste veilingmeesterscolumn van het jaar op de website van Royal FloraHolland welke producten deze periode in trek zijn en welke minder. Ook kijkt hij alvast vooruit naar de eerste weken van 2024 en legt hij uit hoe het staat met de voorbereidingen voor het centraal veilen van planten.

Nog eventjes en dan is het kerst. De inkopen voor planten zijn nagenoeg gedaan door onze kopers. De prijsvorming voor planten was de afgelopen weken overwegend zeer matig. Dit zien we eigenlijk elk jaar rond deze tijd. Voor groen zelfs slecht, maar dat gaat snel veranderen. Alleen kerstgerelateerde producten werden soms nog wel goed gewaardeerd.

Cyclamen waren goed aan de prijs, zo ook vaak witte en rode producten als Phalaenopsis en Ardisia. Begonia’s werden redelijk verkocht, behalve de kleine potmaten. Kopers zijn vrijwel alleen maar gericht op de kersthandel. Alle andere producten zijn zeer moeilijk te verkopen, ook al doen wij als veilingmeesters er alles aan om toch nog redelijke prijzen te realiseren. Als ik ook kijk in winkels, tuincentra en straathandel, zie ik alleen maar rood, wit en kerstbomen te koop staan. Geel, roze en paarse kleuren staan er nauwelijks. Niet zo vreemd, want de consument heeft daar op dit moment geen oog voor. Natuurlijk zie je daar ook veel kerststerren staan die op de klokken voor soms redelijke prijzen verkocht werden.

Bij de bloemen is het beeld vergelijkbaar. Kerstproducten als Ilex-takken en amaryllis - en de kleuren rood en wit bij de overige bloemen - lopen na Sinterklaas iets op in prijs. De handel in bloemen komt doorgaans na Sinterklaas weer op gang. Opvallend dat de duurdere bloemen cymbidium, vanda (orchideeën) en seringen goed aan de prijs zijn.

Lees hier verder

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v