Wageningen U&R test aanpak plagen met laser

Wageningen U&R test aanpak plagen met laser

Eén van de uitdagingen voor de glastuinbouw is het bestrijden van plagen zonder negatieve gevolgen voor het gewas of het milieu. Natuurlijke vijanden zijn een deel van de oplossing, maar soms niet voldoende. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt een mogelijk nieuw, aanvullend instrument om plagen te bestrijden: een laser.

Estuardo Hernández Olesinski, projectleider: “Technologieën die we vroeger alleen in films konden zien, spelen nu een rol in ons dagelijks leven. Star Wars komt dus naar de kas!” Joseph Peller, onderzoeker kastechniek: “Een laser klinkt futuristisch, maar is praktisch heel goed te gebruiken.”

WUR onderzoekt een laser die het licht in een driehoekige vorm afgeeft en zo de insecten in het blootgestelde gebied bestrijdt. Deze ‘lichtmuur’ kan preventief worden geïmplementeerd in een ventilatiesysteem van een semi-gesloten kas of worden gebruikt om planten actief te scannen voor ongediertebestrijding. Hoewel de laser voldoende kracht heeft om de menselijke huid op het richtpunt van de robot te verbranden, verspreidt deze zich snel en is binnen een paar meter niet gevaarlijk.

De huidige focus ligt op trips en bladluizen; ze kunnen worden gedood, zelfs als ze zich onder het blad bevinden, zonder de plant te beschadigen. Het systeem kan worden afgestemd op verschillende insecten en natuurlijke vijanden in de kas kunnen veilig blijven als ze worden gediscrimineerd op basis van hun grootte (grotere insecten vereisen meer energie). De laser kan daarom een aanvulling zijn op bestaande methoden van ongediertebestrijding en bijdragen aan een duurzame glastuinbouw door te fungeren als onderdeel van een geïntegreerde strategie voor ongediertebestrijding, zeggen Hernández Olesinski en Peller. Ook zien zij kansen voor de vollegrondsteelt.

Lasers in de glas- en tuinbouw tegen trips en plagen (LIGHT) is een publiek-private samenwerking. Partners zijn: Lion Laser Systems, Ekyw, Glastuinbouw Nederland, Octiva, Royal Brinkman en de Business Unit Bloembollen van Wageningen University & Research.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v