Teelt Zantedeschia kan aanzienlijk ingekort

Teelt Zantedeschia kan aanzienlijk ingekort

Door in een kas te kweken kan de teelt van Zantedeschia-knollen aanzienlijk worden verkort. Een deel van de knollen is na 1 jaar klaar om te verkopen, in plaats van na ongeveer 3 jaar, zoals gebruikelijk. Deze nieuwe teeltwijze betekent ook dat er voor de gewasbescherming minimale chemicaliën nodig zijn, zo ontdekte de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research in een PPS-project.

Het onderzoek naar Zantedeschia vindt plaats in het kader van het PPS-project Fundamentele Systeemsprong. Dit project zoekt naar nieuwe teeltmethoden voor bloembollen. Het doel is om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk terug te dringen door de teelt deels in een kas te laten plaatsvinden.

In de praktijk worden schone Zantedeschia plantjes afkomstig uit de in vitro-kweek het eerste jaar in een kas opgekweekt. Ze worden geoogst en een jaar extra in het veld geplant. Daarna worden ze in kleine stukjes gesneden (ongeveer 1 x 1 cm) en nog één of twee jaar buiten gekweekt. Deze buitenteelt stelt de jonge knollen bloot aan ziekten en plagen.

In het WUR-onderzoek werden de in vitro-plantjes van Zantedeschia in de winter in een kas opgekweekt. Er werd gebruikgemaakt van minimale verwarming en LED-licht om energie te besparen. Na ongeveer 4-4,5 maanden werden de knollen geoogst en onder speciale omstandigheden korte tijd bewaard. Omdat deze knollen voldoende ogen produceerden, werden ze vermenigvuldigd door ze in nog kleinere stukken te snijden (0,7 x 0,7 cm). Deze zijn in het late voorjaar in de kas geplant en in november na 6-7 maanden geoogst.

Ongeveer 25% van de bollen was groot genoeg voor de markt. De rest werd nog een jaar op het veld geteeld: ze waren echter veerkrachtig genoeg om zich te verdedigen tegen ziekten en plagen. De nieuwe teeltwijze zorgt dus voor een snelle teelt met minder middelen en minimaal energieverbruik.

Om deze nieuwe teeltmethode rendabel te maken, moet deze nieuwe teeltmethode echter nog verder worden verfijnd. De hoogste kosten komen van het substraat: dat wordt in het nieuwe teeltsysteem in grote hoeveelheden gebruikt. Het onderzoek eindigt eind 2023, dus elke verdere verbetering van het systeem moet in een vervolgproject worden onderzocht.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v