Stabiliteit nodig bij alternatieven voor veen

Stabiliteit nodig bij alternatieven voor veen

De komende decennia zal veen geleidelijk vervangen worden door hernieuwbare groeimedia als basis voor potgrond en substraat. Er zijn enkele veelbelovende alternatieven. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt de voor- en nadelen van deze alternatieven. Onderzoeker Van Nguyen: “Die zoektocht gaat vooral over balans tussen plantengroei en microbiële activiteiten in de wortelzone.”

Het gebruik van veen in potgrond en substraat staat onder druk. Veertien organisaties, waaronder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Actiegroep TurfVrij en de Vereniging van Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN), ondertekenden daarom in 2023 het Convenant Milieuimpact Potgrond en Substraten. Hierin staan een stappenplan om het gehalte aan hernieuwbare grondstoffen te vergroten. In 2025 bestaat professioneel substraat voor 35% uit hernieuwbare grondstoffen; voor consumentenproducten minimaal 60%.

WUR onderzoekt welke combinaties van hernieuwbare grondstoffen de plaats van veen kunnen innemen. Welke het meest geschikt is, hangt van veel factoren af, zoals beschikbaarheid, prijs en gevolgen voor het milieu. Maar misschien wel het belangrijkste is de stabiliteit van het alternatief. De meeste hernieuwbare grondstoffen ondersteunen een actief micro-leven, maar bij het mengen van een groeimedium moet een evenwicht worden gevonden tussen de afbraak van materiaal en voedingsstoffen die door het microleven worden gebruikt enerzijds en de stabiliteit en de voedingsbehoeften van het gewas anderzijds.

Lees hier meer

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v