Skytree stapt in onderzoeksproject WUR

Skytree stapt in onderzoeksproject WUR

Skytree gaat samenwerken met Wageningen University & Research in het Direct Air Capture-onderzoeksproject, waarbij de kwaliteit en haalbaarheid van DAC-systemen en -technologie wordt onderzocht. In het innovatie- en demonstratiecentrum zal WUR een half jaar lang de Skytree Cumulus testen.

Met Direct Air Capture biedt Skytree een oplossing voor de CO2-uitdaging in de gecontroleerde landbouw. Het doel van het project is om CO2-kwaliteit te evalueren en kengetallen op te leveren voor het afvangen van CO2 uit de omgevingslucht. Het project met de WUR komt op een gunstig moment voor Skytree omdat momenteel de eerste units aan klanten worden geleverd. Dit project biedt de mogelijkheid om de waarde en voordelen van Direct Air Capture-technologie nauwkeurig te demonstreren.

Met het toevoegen van CO2 in een gecontroleerde ruimte zijn tuinders in staat de opbrengsten van hun gewassen te verhogen. Momenteel gebruiken veel tuinders CO2 die vrijkomt bij de verbranding van aardgas in warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK). Deze installaties produceren naast warmte en elektriciteit ook CO2.

Naast het verbranden van aardgas op eigen bedrijf, zijn er voor de telers meer manieren om aan CO2 te komen. Zo maken een aantal bedrijven gebruik van vloeibare CO2 uit tanks die per vrachtwagen worden aangeleverd en afkomstig is van bijvoorbeeld olieraffinaderijen. Het gebruik van CO2 uit industrie zorgt met alle stappen in het proces – van het afvangen, schoonmaken en vloeibaar maken tot het opslaan in cilinders en vervolgens transporteren naar tuinders – voor een extra 50% schadelijke uitstoot. Elke ton CO2 die wordt afgevangen kan leiden tot 1,5 ton uitstoot die uiteindelijk vrijkomt in de atmosfeer.* Door de verschuiving naar duurzame energiebronnen in plaats van WKK installaties en de plannen om CO2 uit industrie op te slaan onder de Noordzee, staat de toekomstige beschikbaarheid van CO2 onder druk. 

Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v