Schermstrategie wezenlijk onderdeel demoteelten

Schermstrategie wezenlijk onderdeel demoteelten

Op het EnergiekEvent in juni hield onderzoeker Stijn Jochems van Delphy Improvement Centre een presentatie over schermstrategieŽn en hun invloed op de energie-efficiŽntie van (belichte) teelten. Hierin vatte hij de schermstrategieŽn samen die in meerdere demonstratieteelten zijn toegepast, alsmede de inzichten die daaruit voortkwamen. De meeste demoteelten staan onder full LED, wat ten opzichte van SON-T- en hybridebelichting nieuwe uitdagingen oplevert.

De transitie naar een energie-efficiënte, fossielvrije glastuinbouw vormt het kader van verschillende demonstratieteelten die al meerdere jaren op rij plaatsvinden in de kassen van Delphy Improvement Centre te Bleiswijk. Hierin wordt vooral gekeken naar belichte teelten onder full LED, waarin aanmerkelijk minder stralingswarmte vrijkomt dan onder SON-T of hybride lichtinstallaties.
“Dat heeft invloed op de warmte- en vochtbalans in de kas en daarmee ook op de wijze waarop er geschermd wordt”, aldus Jochems. “Intensief schermen om zoveel mogelijk warmte binnen de kas te houden, is en blijft uiteraard een belangrijk uitgangspunt voor het energiezuinige Nieuwe Telen.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v