Middelen effectiever door praktijkonderzoek

Middelen effectiever door praktijkonderzoek

De ziektedruk in de kas verlagen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terugschroeven. Met dat doel werken rozenkwekerij Marjoland en Van Iperen nauw samen, zo vertellen beide partijen in KAS Magazine.

Voor een effectievere meeldauwbestrijding voerde Van Iperen afgelopen periode een praktijkonderzoek uit. Daaruit blijkt dat het gebruik van bepaalde hulpstoffen de werking van de middelen kan vergroten. “Dit helpt ons om het gewas gezond te houden en zo groen mogelijk te telen.”

Bij Marjoland is een meeldauwproef opgezet van zes weken, de duur van één gewassnede. In de proef zijn twee basismiddelen tegen meeldauw getest, een groen en een chemisch middel. Daarnaast zijn twee hulpstoffen ingezet, een uitvloeier en een hechter. Als referentie werden de middelen ook zonder hulpstof toegepast. Elke vier à vijf dagen werd een bespuiting uitgevoerd. “Wij hebben het gewas wekelijks beoordeeld en gescoord op meeldauw”, vertelt Manon van Weenen, praktijkgericht onderzoeker bij Van Iperen. “Dat hebben we op drie verschillende gewashoogtes gedaan om goed te kunnen zien of en waar de schimmel zich manifesteert. Als je een bespuiting uitvoert, kom je niet altijd tot diep in het gewas. In dat geval kan een hulpstof helpen om het middel beter te laten opnemen.”

Hoewel de onderzoeksresultaten nog geanalyseerd moeten worden, valt Van Weenen al een aantal zaken op. “De meeldauwdruk varieert in zes weken tijd. Toch laten de eerste resultaten zien dat één van de middelen er positief uitspringt en dat het gebruik van een hulpstof  een meerwaarde lijkt te hebben.”

Lees het volledige artikel in de nieuwste uitgave van KAS Magazine

(Foto: KAS Magazine)

Bron: KAS Magazine

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v