Monitoring Energie en Belichting in Gerbera

Monitoring Energie en Belichting in Gerbera

In een periode met hoge energieprijzen zijn de verwarming en vooral ook de belichting van kassen een kostbare activiteit. Vermindering van de inzet van belichting en de benutting van bestaande gascontracten voor de productie van stroom ten behoeve van het openbare net bieden mogelijk een gunstiger bedrijfsrendement dan het gebruik van stroom in de eigen belichtingsinstallatie. Op verzoek van een groep gerberatelers zijn in 2022 vier scenario’s doorgerekend.

De variaties van de scenario's zijn rond het concept om de bestaande WKK-installatie vooral te gebruiken ten behoeve van de verkoop van stroom in plaats van voor de voeding van de eigen belichting. Bij verkoop op het openbare net vertegenwoordigt elektriciteit een grote waarde, vooral overdag en aan het begin van de avond. De restwarmte uit de WKK kan worden gebruikt voor een geëxtensiveerde gerberateelt. De extensivering van de teelt (lees: minder belichten) betekent niet alleen een verlaging van de stroombehoefte, maar ook een verlaging van de warmtebehoefte. Omdat voor een evenwichtige teelt een lagere licht-input leidt tot een lagere etmaaltemperatuur. Volgens de richtlijnen van de Flori Consult Group betekent iedere mol PAR licht per m2 per dag minder een verlaging van de etmaaltemperatuur met 0.4 °C.

Door de teeltadviseurs van Flori Consult Group zijn voorafgaand aan het belichtingsseizoen 2022-2023 vier scenario’s beschreven, ten opzichte van de standaard belichtingsstrategie van 11,5h belichten per dag. Deze scenario’s zijn vervolgens door Feije de Zwart van Wageningen University & Research Glastuinbouw en Bloembollen doorgerekend.

Lees hier wat de leerpunten zijn

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v