Lisianthus onder full-LED met besparing op warmte

Lisianthus onder full-LED met besparing op warmte

Plant Lighting gaat verder met onderzoek naar een toekomstbestendige lisianthusteelt. In samenwerking met Delphy Improvement Centre is in het najaar van 2023 een demonstratieproef gestart. Daarin wordt onderzocht of de teelt onder full-LED in combinatie met verdere besparing op warmte-input in een kwalitatief goede lisianthus resulteert. Er zijn in totaal vijf teelten, waarbij in iedere teeltronde een extra verduurzamingsstap wordt getoetst.

Het onderzoek vindt plaats in een proefkas van 250 m². De kas is uitgerust met 400 µmol/m²/s dynamisch dimbare LED waarbij verrood apart schakelbaar is, 3 schermen waarvan twee energiedoeken en een verduisteringsdoek, en actieve ontvochtiging met warmteterugwinning.

Voor de eerste teeltronde in het najaar zijn er in week 34 18.000 stuks lisianthus gepoot. Het assortiment bestond uit 6 soorten, waaronder Rosita’s, Alissa’s en Corelli’s. In deze eerste teeltronde met full-LED en actieve ontvochtiging waren de klimaatstrategie en het aantal uren belichting verder vrij vergelijkbaar met de praktijk. De groei van het gewas was homogeen, zwaar en snel, de gemiddelde teeltduur bedroeg 51 dagen met een gemiddeld takgewicht op veilinglengte van 72 gram.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v