LED-lampen zorgen voor ander kasklimaat

LED-lampen zorgen voor ander kasklimaat

De afgelopen jaren zijn veel telers overgeschakeld van SON-T-belichting op LED-belichting. Deze lampen zijn energiezuiniger. Maar ze hebben ook een groot effect op het kasklimaat, door een ander kleurenspectrum en veel minder stralingswarmte. Dat leidt onder meer in de tomatenteelt vaak tot teeltproblemen.

De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt hoe die problemen precies veroorzaakt worden, en hoe ze voorkomen kunnen worden.

LED-lampen geven weinig stralingswarmte af; ze zorgen alleen voor convectiewarmte (dus verspreiding van warmte via de lucht). Bovendien blijft vaak het geïnstalleerde vermogen gelijk, waardoor de lichtintensiteit onder de LED-lampen omhoog gaat van 180 µmol naar 280 µmol. De totale input van warmte blijft hierdoor wel gelijk, maar per µmol belichting wordt er minder warmte toegevoerd. Op gewasniveau leidt dat tot minder verdamping: de drijvende kracht voor verdamping gaat immers omlaag. Op kasniveau is er een lagere energie-input per mol PAR-belichting.

Lees hier meer

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v