Groen licht lelieproject

Groen licht lelieproject

Drie door Wageningen University & Research aangevraagde onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma van de NWO. Onder andere een project voor resistentieverbetering van lelies.

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

In totaal zeven toepassingsgerichte onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. NWO draagt ruim 5,3 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 700 duizend euro bij.

Een van de drie toegewezen onderzoeksprojecten van Wageningen University & Research is 'Effector-based screening of lily for resistance to Botrytis elliptica (Fire blight)'. De teelt van lelie ondervindt veel problemen van opbrengstverlies door "lelievuur", een schimmelziekte veroorzaakt door de schimmel Botrytis elliptica. Er worden regelmatig bestrijdingsmiddelen ingezet om de verlies van bloemen of bollen te beperken. Resistentieveredeling kan worden versneld en verbeterd door gebruik te maken van eiwitten of peptides ("effectoren") die kunnen voorspellen of een lelieplant vatbaar of resistent is tegen vuur. Het gebruik van effectoren helpt veredelingsbedrijven in hun werk om resistente planten te selecteren en behouden, en om vatbare planten te verwijderen uit het veredelingsprogramma.

Bron: Wageningen U&R

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v