Betere voorspelbaarheid door tijdvaklevering

Betere voorspelbaarheid door tijdvaklevering

Royal FloraHolland richt de logistiek anders in en gaat uniform werken op alle hubs. "Stap voor stap gaan we van verdelen naar orderpicken en over op afleveren in tijdvakken. Kopers krijgen steeds meer invloed op het bepalen van het aflevermoment van hun gekochte producten. De afgelopen 1,5 jaar hebben we veel geleerd. Onder andere dat de dynamiek van afleveren bij orderpicken behoorlijk anders is dan bij verdelen. En dat dit vraagt om nieuwe afspraken over afleveren, die passen bij het leveren in tijdvakken en de mogelijkheden die daardoor ontstaan."

In het kader van ervaren, leren en optimaliseren van orderpicken is het verhogen van de voorspelbaarheid van afleveren een belangrijk onderwerp. Iedere koper moet kunnen rekenen op een goede voorspelling, schreef COO Leendert-Jan Plaisier laatst al. Die voorspelbaarheid zit hem niet alleen in een goede prognose eindtijd, zo blijkt, maar ook in de afleverdynamiek. Afgelopen zomer startte de veiling daarom een pilot om samen met kopers te komen tot een aflevernorm die beter past bij de afleverdynamiek van het orderpicken.

Projectmanager Frank van der Zande: “Bij verdelen leveren we af volgens de volgorde van het veilen. Daardoor wisten kopers dat vroeg gekochte producten ook vroeg binnenkwamen. We zien dat veel kopers hun inkoopstrategie en logistieke processen daarop hadden ingesteld, en bijvoorbeeld vroeg inkochten wat ook bijtijds weer op transport moest. Die afleverdynamiek is met orderpicken echt anders. De koppeling tussen veil- en aflevermoment is er niet meer. We werken zo efficiënt mogelijk door de volste karren eerst te picken, dus transacties slim te combineren. Transacties komen daardoor geregeld niet meer op volgorde van veilmoment binnen. Met name kopers die weinig transacties doen, merken dat.”

In de pilot beproefde Royal FloraHolland of de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van afleveren verbeterden als er volledig werd overgestapt op tijdvakken. Kopers selecteren dus ook in het geval van standaard afleveren een tijdvak. Van der Zande: “Naast Select Delivery-tijdvakken, met gegarandeerde aflevering waar je vaak ook voor betaalt, introduceerden we de mogelijkheid om zelf een uiterlijke aflevertijd te kiezen. Samen met kopers overlegden we welk tijdvak voor hen passend zou zijn. Die tussen 06.00 en 11.00 of 06.00 en 12.00, waarbij het belangrijk is dat niet iedereen in het eerste tijdvak stapt, want dat is niet haalbaar. Juist die spreiding maakt dat we betrouwbaarder kunnen afleveren. We merken dat initieel de voorkeur uitgaat naar zo vroeg mogelijk afleveren, maar als we doorvragen blijkt er toch ook vaak een behoefte om een deel later te ontvangen.”

De pilot was een succes, de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van afleveren stegen. De standaardtijdvakken met vaste eindtijden gaan de one-size-fits-all eindtijdnorm dan ook geleidelijk aan vervangen. Kopers in Rijnsburg en Naaldwijk bloemen worden nu benaderd om voor een van de vaste aflevertijden te kiezen. “In combinatie met Select Delivery van KVV-aankopen voor 08.00 uur, of Priority (spoedkoop) op Rijnsburg, kunnen kopers het afleveren steeds meer vormgeven zoals past bij hun proces. Zij kunnen ook al deelnemen aan de volgende pilot, om met Select Delivery later (10.00-13.00) geleverd te krijgen. Hierdoor kunnen klanten personeel- en ruimtekosten besparen. In de loop van 2024 nemen de mogelijkheden voor tijdvakleveren alleen maar verder toe.”

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v