Royal Van Zanten ontwikkelt SeaProof

Royal Van Zanten ontwikkelt SeaProof

De markt voor chrysanten uit Colombia, Oost-Afrika en Azië ontwikkelt zich. Het belang van zeevracht t.o.v. luchtvracht neemt om meerdere redenen toe. Om deze bloemen duurzaam te transporteren vindt steeds meer transport plaats met zeecontainers. Royal Van Zanten toetst daarom alle genetica met een uniek ‘zeecontainerprotocol’. Daarmee wordt van elk ras van Royal Van Zanten de transporteerbaarheid via zeetransport vastgesteld. Zeewaardige of SeaProof rassen behouden hun hoge kwaliteit na 4 weken zeetransport en blijven nog minimaal 2 weken mooi in de vaas.

“Onze Bonita, een gevuld witte chrysant, wordt al op grote schaal vervoerd van bijvoorbeeld Colombia naar USA, Engeland en Chili. Van Bonita weten we dus uit de praktijk al dat het een ras is wat zeer goed “reist” via zeetransport. Binnenkort kunnen we via het label SeaProof inzicht geven in de zeewaardigheid van al onze rassen. Dat is belangrijke informatie voor telers, handelaren en retailers wereldwijd. Daarnaast stelt het onze Veredeling in staat om het criteria “geschiktheid voor zeetransport” te gebruiken in het veredelingsprogramma”, vertelt Hans Bosman, productmanager chrysant bij Royal Van Zanten. Via het zeecontainerprotocol maakt Royal Van Zanten voor al haar chrysanten inzichtelijk wat de transportmogelijkheden zijn. Daarmee wordt overzees transport voor meer rassen een mogelijkheid.

Zeecontainerprotocol
In aangepaste speciale faciliteiten bootst Royal Van Zanten het zeetransport na. Van elk ras worden 5-10 takken geoogst, die in dozen in de zeecontainersimulator geplaatst worden. Daar blijven ze vier weken staan onder bepaalde condities. Daarna gaan de bloemen naar de uitbloeiruimte, waar ze op vaas gezet worden bij kamertemperatuur. Om de dag worden de bloemen vervolgens beoordeeld op verschillende kwaliteitskenmerken.

“In de uitbloeiruimte registreren we van elke vaas om de dag de kwaliteitskenmerken. Als die onder de maat zijn gaat de bos weg. We zijn op zoek naar onze rassen die sterk genoeg zijn om na het zeetransport minimaal 2 weken mooi te blijven”, vertelt Daaf Smit, specialist veredelingsproeven bij Royal Van Zanten.

Zeewaardige rassen
Royal Van Zanten rassen die nu al via lange afstand zeetransport worden vervoerd zijn onder andere chrysant Bonita en Bonita Sunny. Begin dit jaar zijn we gestart met het testen van andere rassen. De komende maanden gaan we ons onderzoek en protocol verder uitbreiden en verwachten we meer resultaten.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v