RFH bereidt zich voor op piekperiode in 2023

RFH bereidt zich voor op piekperiode in 2023

Royal FloraHolland bereidt zich voor op de piekperiode van 2023 met gebruikelijke én extra maatregelen. Onzekerheid over de productie van kwekers en verschuiving tussen direct en klok maakt het moeilijk om klokvolume en timing van de piek te voorspellen, aldus de veiling. "Daarnaast hebben we te maken met een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Na overleg met kwekers en kopers werken we nu twee extra maatregelen verder uit."

"Net als vorig jaar gaan we een uitdagende piekperiode tegemoet. Onzekerheid over productie omdat kwekers kosten besparen en kassen koud zetten. Verschuiving tussen direct en klok omdat contracten mogelijk geannuleerd worden door de onzekere markt. Het maakt zowel het klokvolume als de piekmomenten moeilijk te voorspellen. Samen met de verwachte blijvende arbeidskrapte brengt dit een enorme uitdaging met zich mee die de hele sector treft Daarom zijn we met kwekers en kopers in gesprek gegaan over extra maatregelen."

Niets doen is geen optie
"Natuurlijk zijn we hard bezig om toch klaar te staan voor de piek. Denk onder andere aan het werven van personeel, instellen van vroeg veildagen en beschikbaar stellen van extra logistieke middelen. Maar er is meer nodig. Uit de gesprekken met kwekers en kopers, kwam al snel naar voren dat niets doen geen optie is. Niemand wil een herhaling van afgelopen jaar. We spraken ook over aanvoerregulering. We zien deze optie als uiterste noodmaatregel wanneer alle andere opties niet werken. Met elkaar hebben we ideeën gedeeld en opties besproken over wat dan wel zou kunnen. Twee opties werken we op basis van die gesprekken nu verder uit."

"Ten eerste het vergroten van de inkoopgrootte per transactie. Hiermee kunnen we het aantal transacties beperken en onze logistiek enigszins ontlasten. Hoe dat er precies uit komt te zien, werken we nu uit. Zodat we het kunnen invoeren als dit nodig blijkt. Het is dus geen maatregel die we standaard zullen toepassen. Of en wanneer we deze maatregel inzetten is bijvoorbeeld afhankelijk van de productgroep en het aangeboden volume."

Aantrekkelijker voor nieuw personeel
"Ten tweede toetsen we of het haalbaar is om de logistiek zo in te richten dat we eerst starten met bloemen en een aantal uur later starten met het verwerken van de planten. Dit is een maatregel met meer gevolgen dan grover veilen. Wat er precies nodig is en wat deze werkwijze vraagt van onze medewerkers, processen en onze klanten onderzoeken we nu. Begin januari weten we meer over de haalbaarheid."

Begin 2023 weet Royal FloraHolland meer over het totale pakket aan maatregelen, en wat ervoor nodig is om deze in te voeren. "Dan volgt verdere berichtgeving en maken we afspraken over het uitvoeren. We hebben zo voldoende tijd om de gekozen maatregelen met elkaar als sector voor te bereiden. Alles voor een succesvolle piekperiode."

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v