Meer veilgroepen op één stapelwagen: de voordelen

Meer veilgroepen op één stapelwagen: de voordelen

Achter de schermen past Royal FloraHolland de logistieke processen en IT aan. Daar waar de veiling over is op het logistieke proces orderpicken (Naaldwijk bloemen, Rijnsburg en Eelde), ontstaan ook voor kwekers nieuwe mogelijkheden die aanvoeren eenvoudiger en efficiënter maken. Zo is het nu mogelijk om meerdere veilgroepen op één stapelwagen te plaatsen. Hoe gaat dat in zijn werk en welke voordelen biedt het? Veilingmeester Ruud van der Hout en Bert Middelkoop van Zuurbier Roses (foto) delen hun ervaringen.

Ruud van der Hout is al 16 jaar met veel plezier veilingmeester in Naaldwijk en veilt met name rozen. Ruud: “Daarvoor ben ik inkoper geweest. Ik ken dus beide ‘kanten’ van de klok goed. Een groot deel van de rozen die ik veil komen uit Kenia en Ethiopië, waar ik ook al een aantal keer op kwekersbezoek ben geweest. Ik geef tips over de presentatie, kwaliteit en welke soorten in trek zijn. Omdat ik ook met kopers in contact ben, weet ik waar behoefte aan is. Die rol als spin in het web maakt dit werk erg leuk en afwisselend.” Volgens Ruud mag er best wat meer aandacht gegeven worden aan de voordelen van orderpicken. “Het sentiment rondom orderpicken was aanvankelijk niet positief. Dat is niet zo vreemd, want het verliep in eerste instantie ook niet vlekkeloos. Het wordt nu gelukkig steeds duidelijker welke voordelen het biedt.”

Dat op de locaties waar orderpicken is ingevoerd – waaronder bloemen in Naaldwijk - nu meerdere veilgroepen op één stapelwagen aangevoerd mogen worden, noemen zowel Ruud als Bert Middelkoop van Zuurbier Roses een flinke verbetering. Bert werkt sinds 2011 bij Zuurbier Roses, dat op bijna 60 hectare rozen kweekt in Naivasha (Kenia). Een deel daarvan gaat direct naar de klanten die de bloemen in doos willen hebben, een deel wordt uitgepakt voor klanten en een deel gaat naar de klok.

De veilingmeester legt uit waarom het zo'n verbetering is. “Rozen zijn het grootst in volume, en zijn verdeeld over meerdere veilgroepen. De soorten Athena en Upper Class zitten bijvoorbeeld in één veilgroep, Belle Rose en Bisou weer in een andere. Kwekers uit Afrika voeren vaak een breed assortiment. In de oude situatie mocht er maar één veilgroep op een kar. Dan kon het zo zijn dat er maar één laagje Athena op een kar stond, omdat de kweker in die veilgroep geen andere soorten had. Met orderpicken mogen meerdere veilgroepen bij elkaar. Athena mag dan bijvoorbeeld samen met trosrozen op een kar gezet worden.”

Lees verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v