Start uitrol individuele minimumprijs kwekers

Start uitrol individuele minimumprijs kwekers

De huidige collectieve minimumprijzen (ook wel VBN-minimumprijzen) voor de klok bestaan al jaren en zijn daarmee verouderd. Binnen veel FPC’s hebben de collectieve minimumprijzen geen functie meer omdat de werkelijke klokprijzen al jaren veel hoger liggen. Daarom faseert Royal FloraHolland, in overleg met alle FPC’s, de collectieve minimumprijs per 2024 uit. De individuele kweker minimumprijs is vanaf 1 januari de nieuwe standaard.

In overleg met alle FPC’s en diverse stakeholders is besloten de uitrol van de kweker minimumprijs gefaseerd aan te pakken. "Afgelopen zomer zijn we gestart met fase 1, een pilot met FPC potorchidee en FPC anjer. In de pilot konden we samen ervaren hoe het instellen van een eigen minimumprijs in de praktijk werkt. De leerpunten zoals een default optie in Floriday en bekendheid met de spelregels nemen we nu mee in fase 2, de uitrol over alle FPC’s."

Fase 2 start uitrol kweker minimumprijs
Vanaf nu zal een veilingmeester bij elk FPC overleg aansluiten en een toelichting geven op de individuele kweker minimumprijzen. Vervolgens wordt per FPC ook een mailing verstuurd om iedereen te informeren en worden duidelijke instructiematerialen gedeeld. "Zo hopen we tegen eind november alle FPC’s persoonlijk te hebben geïnformeerd en is er in december ruimte voor fase 3, de nazorg. Hier kunnen we op individueel niveau specifieke kwekers met vragen helpen zodat iedereen per 1 januari een eigen minimumprijs heeft ingesteld", aldus Royal FloraHolland.

Waarom een individuele minimumprijs?
Om kwekers meer regie te geven over hun klokprijs wordt de individuele minimumprijs de nieuwe standaard. Kwekers geven zelf een individuele minimumprijs per partij op. Zij bepalen dus wat de laagste prijs is die ze nog accepteren voor hun bloemen en/of planten, rekening houdend met hun kostprijs én strategie. Als de klokprijs onder deze individuele minimumprijs komt, draait het product door. Wordt er vanaf 1 januari 2024 geen minimumprijs ingevuld, dan komt deze automatisch op €0,01 te staan.

Stanley Spronk, veilingmeester: “In gesprekken met kwekers merken we dat het even wennen is. Ook zien we tijdens het veilen allemaal verschillende minimumprijzen staan bij kwekers. Het zet kopers ook op scherp. Door het meegeven van een eigen minimumprijs, bepaal je als kweker zelf wat je minimaal voor je product wil hebben. Dat zal bij niemand €0,01 zijn hoop ik.”

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v