Criminele activiteiten herkennen en melden

Criminele activiteiten herkennen en melden

In de sierteelt zijn er veel internationale transportbewegingen. Dit maakt de marktplaatsen van Royal FloraHolland interessant voor criminelen die het logistieke netwerk misbruiken voor het transport van bijvoorbeeld wapens en drugs, zo laat de veiling weten. Tijdens de Transport Facilitated Organized Crime Week begin deze maand zijn werknemers en werkgevers op de locaties in Naaldwijk en Rijnsburg bewust gemaakt hoe zij signalen van criminele activiteit herkennen en waar zij dit kunnen melden.

"Royal FloraHolland doet er alles aan ervoor te zorgen dat onze marktplaatsen veilig zijn. Veiligheid is essentieel voor iedereen die op onze marktplaatsen werkt of er gebruik van maakt. Samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid is hierin essentieel. Vanuit het programma Weerbare Sierteeltsector werken we samen met andere partijen aan het tegengaan van criminele inmenging (ondermijning)."

Samen met de belastingdienst, de douane, de Nederlandse Arbeidsinspectie, toezichthouders van de gemeenten Westland en Katwijk en RIEC Den Haag voerde politie Den Haag en de Landelijke Eenheid van 3 tot en met 8 oktober controles uit. Daarnaast waren er veel gesprekken met ondernemers om de bewustwording (en daarmee de weerbaarheid) te vergroten.

Tijdens de actieweek is er ook gecontroleerd op illegale bewoning, brandveiligheid en bezit van de juiste papieren (vergunningen, juiste rijbewijs). Gedurende de week zijn 5 bedrijven volledig gecontroleerd, 42 bedrijven preventief bezocht, 91 voertuigen (met name vrachtwagens) gecontroleerd en de douane voerde 20 scans uit.

In meerdere bedrijfspanden werden illegale bewoning of problemen met de brandveiligheid geconstateerd. Er is een illegale vreemdeling aangehouden die zonder rijbewijs een vrachtwagen bestuurde, een spooktrailer (niet op naam geregistreerd) in beslag genomen en een busje pepperspray. Er zijn verschillende processen-verbaal uitgeschreven voor feiten als overtreding van de rij- en rusttijden, transportvergunningen en het ontbreken van het juiste rijbewijs.

Bewustwording risico’s criminele inmenging
Naast de controles was de actieweek ook gericht op het vergroten van de bewustwording over de risico’s van criminele inmenging in de sierteeltsector. Tijdens de bedrijfsbezoeken werden gesprekken gevoerd met werknemers en werkgevers van bedrijven op de veilingen. Omdat deze werknemers en werkgevers zelf middenin de sierteeltsector actief zijn, kunnen zij als geen ander signaleren wanneer er dingen afwijken van het normale en mogelijk een signaal zijn van criminele activiteiten. Door gevaren te bespreken en tips te geven om de signalen te herkennen en hoe deze gemeld kunnen, worden bedrijven in de sector niet alleen bewuster, maar ook weerbaarder. De bedrijfsbezoeken zorgen er zo voor dat de sector en de overheid nog beter samenwerken om criminele inmenging te bestrijden.

Zie je iets verdachts? Maak melding!
Jouw alertheid is nodig. Maak melding als je iets verdachts ziet. Dat kan bij de bedrijfsbeveiliging van Royal FloraHolland, zij hebben nauwe contacten met diverse overheidsinstanties. Maar het mag uiteraard ook via Meld Misdaad Anoniem (T 0800-7000) en via de beveiligde omgeving www.meldmisdaadanoniem.nl.

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v