Hofland Flowering Plant wordt Hofleverancier

Hofland Flowering Plant wordt Hofleverancier

Hofland Flowering Plants B.V. heeft afgelopen vrijdag het predicaat Hofleverancier ontvangen bij de viering van het 125-jarig bestaan. Loco-commissaris van de Koning in Zuid-Holland Meindert Stolk reikte in aanwezigheid van burgemeester Bouke Arends, de oorkonde uit aan de familie Hofland. Frans Hofland, derde generatie en inmiddels 91 jaar, onthulde het wapenschild wat daarbij hoort.

Het familiebedrijf werd in 1899 opgericht. Eerst met de teelt van onder andere fruit door oprichter Jan Hofland. Later kwamen de cactussen, tomaten en komkommers en werd het bedrijf geleid door achtereenvolgens Goos senior Hofland, Frans Hofland, Goos junior Hofland en Peter Hofland. Tegenwoordig teelt het bedrijf bijna jaarrond Schlumbergera ook wel lidcactus genoemd, aangevuld met de voorjaarsproducten Dianthus, Calibrachoa, Argyranthemum en Checkies en ligt de bedrijfsleiding in handen van de vijfde generatie: Annemiek en Frank Hofland. Hofland Flowering Plants investeert in duurzame manieren van telen, zoals groene remmiddelen, zonder aardgas en in de basis biologische gewasbescherming. Met de uitreiking van het predicaat Hofleverancier wordt 125-jarig vakmanschap bekroond.

Wie mogen zich Hofleverancier noemen
In Nederland zijn momenteel ongeveer 720 bedrijven die zich Hofleverancier mogen noemen. In de gemeente Westland is het predicaat Hofleverancier eerder toegekend aan de volgende vijf bedrijven: Aannemingsmaatschappij Hofman (Maasdijk), Meesterbakker Roodenrijs (met meerdere vestigingen in Westlandse kernen), Van Alphen Schoenen (Naaldwijk) en Keurslagerij Van Leeuwen (Naaldwijk) en BAB-VIOS Touringcars (Wateringen).

Predicaat Hofleverancier
Om in aanmerking te komen voor het predicaat Hofleverancier moet een bedrijf minimaal 100 jaar bestaan en de ontstaansgeschiedenis moet duidelijk en aantoonbaar zijn. Voor het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier komen alleen ondernemingen in aanmerking die gerekend kunnen worden tot het midden- en kleinbedrijf. Ook moet de onderneming van plaatselijk of regionaal belang zijn te midden van branchegenoten, moet er sprake zijn van juridisch en economisch onbesproken gedrag en een onberispelijke bedrijfsvoering. Koning Willem-Alexander kan dan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toekennen.

Bron:

Deel artikel