Inspecties potplanten strenger vanaf 1 oktober

Inspecties potplanten strenger vanaf 1 oktober

Potplanten die worden geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk worden vanaf 1 oktober intensiever gecontroleerd door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Keuringsdiensten op de aanwezigheid van de Bemisia tabaci (tabakswittevlieg). Alle exporteurs van potplanten naar het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels door de NVWA geïnformeerd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Keuringsdiensten gaan vanaf 1 oktober 2023 potplanten die worden geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk (VK) intensiever controleren op de aanwezigheid van de Bemisia tabaci (tabakswittevlieg). In het VK is de tabakswittevlieg een quarantaineorganisme. Er geldt een 0-tolerantie. Desondanks treft het VK dit organisme dit jaar veel vaker aan op zendingen uit Nederland in vergelijking met voorgaande jaren. Alle exporteurs van potplanten naar het VK zijn inmiddels door de NVWA geïnformeerd.

De intensieve controles richten zich op potplanten van de soorten Begonia, Ajuga, Crossandra, Hibiscus, Nerium oleander, Helianthus, Capsicum, Euphorbia pulcherrima (syn. Poinsettia), Mandevilla (syn. Dipladenia) en/of Solanum pseudocapsicum). Vanaf 1 oktober moet iedere partij van deze soorten in een zending geïnspecteerd worden door de Keuringsdiensten. Een zending is een certificaat en kan bestaan uit meerdere partijen. Ook wordt er een grotere steekproef genomen. Het doel van deze maatregelen is te voorkomen dat het VK zich gedwongen ziet om hun importeisen (verder) aan te scherpen. Intensievere controles alleen zijn niet de oplossing. De NVWA doet daarom nogmaals een beroep op de verantwoordelijkheid van de sector.

Meer informatie op de website van de NWVA.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v