'Grote ontwikkeling tuinbouw Mexico'

'Grote ontwikkeling tuinbouw Mexico'

De Mexicaanse bedekte tuinbouw heeft zich sterk ontwikkeld de afgelopen tien jaar, constateert Ben Sosef van Royal Brinkman Mexico. Tijdens de Greentech Americas, van 12-14 maart in Querétaro, schijnt hij zijn licht op de trends en de toekomstverwachting.

De Nederlander Ben Sosef had al een achtergrond in de toeleveringsbranche toen hij in 2014 aan de basis stond van de nieuwe vestiging van Royal Brinkman in Querétaro, Mexico. Hij heeft dit bedrijf van de grond af moeten opbouwen. Hij startte met niet meer dan een laptop en een huurauto, inmiddels is Royal Brinkman Mexico uitgegroeid tot een vestiging met dertien medewerkers en een eigen voorraadbeheer ter plaatse. In die tien jaar heeft hij veel zien veranderen in de Mexicaanse tuinbouw.

“Het heeft zich hier de afgelopen tien jaar ontwikkeld naar een niveau dat ik vooraf niet verwacht had. Dan denk ik vooral aan de grote projecten die we hier realiseren op het gebied van interne transportmiddelen zoals buisrailkarren.” Dat er ondernemers zijn die investeren in volautomatische systemen, zoals spuitwagens en wagens die het geoogste product uit de kas transporteren, heeft hem aangenaam verrast. “Momenteel beleeft de Mexicaanse bedekte tuinbouw een lastige periode door externe factoren zoals ongunstige wisselkoersen. Maar op de lange termijn zijn de vooruitzichten goed en zal er meer geïnvesteerd worden in hoogwaardige techniek”, denkt Sosef.

Royal Brinkman richt zich met zijn Nederlandse kwaliteitsproducten met name op de hightech en midtech bedekte teelt in het Midden-Amerikaanse land. “Onze klanten zijn veelal ondernemers die bereid zijn om voor een hogere kwaliteit een hogere prijs te betalen. Uiteindelijk betalen die investeringen zich ook uit”, stelt Sosef. “Met hulpmiddelen zoals touw, krijt, substraat van een hogere kwaliteit heb je als grower de garantie dat je het einde van het teeltseizoen zonder problemen haalt. Als voor het einde van de rit je middelen versleten zijn of kapotgaan, dan betaal je daar immers ook een prijs voor.”

Breed aanbod
“Om effectief te kunnen opereren is ons aanbod hier opgebouwd uit een aantal productgroepen. Het gaat om substraat, touw en haken, CO2-slangen en andere plastics, desinfectiemiddelen, scherm- en krijtmiddelen en insectenvallen.’ Daarnaast is de markt voor diverse machines en techniek sterk gegroeid merkt hij op. “We leveren de laatste jaren ook veel buisrailkarren, gewasversnipperingsmachines, bladzuigers en hygiënesluizen.”
 
Hij vindt overigens wel dat de tuinbouw in het algemeen haar hygiëne naar een hoger niveau moet tillen, zeker gezien de problemen met virussen. “In andere sectoren waar voedsel geproduceerd en verwerkt wordt, is de standaard in hygiëne over het algemeen hoger.”

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v