63e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk

63e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk

Eind juni staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. Jaarlijks organiseren de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro er de Internationale Rozenkeuring. Zo kreeg de kweker van de best presterende nieuwe roos er op vrijdag 21 juni de 63e ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen 38 juryleden maar liefst 104 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. “Onze keuring is telkens opnieuw hét hoogtepunt van ons rozenjaar. Om te passen in de internationale kalender van keuringen stond onze keuring dit jaar een week vroeger gepland dan gewoonlijk”, vertelt Kathleen Storme van Inagro enthousiast.

Zeventien rozenkwekers uit zes landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Polen) waagden dit jaar hun kans. De selecteurs brachten maar liefst 104 rozen samen, waarvan 72 rozennieuwigheden en 32 rozenvariëteiten die de jongste vijf jaar in de handel werden gebracht. “Dit jaar kregen niet minder dan 17 soorten klimrozen een plaats in de proeftuin, wat opvallend veel is in vergelijking met andere jaren”, vult Kathleen Storme nog aan. “Het natte voorjaar leidde tot een duidelijk onderscheid tussen ziektegevoelige en ziekteresistente soorten.”

De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 21 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

Uitslag Internationale Rozenkeuring 2024
Overzicht van de deelnemende rozen 2024

Australische Diane vom Berg voorzitster van de internationale jury
Diane vom Berg uit Adelaide, Australië, raakte 25 jaar geleden gepassioneerd door rozen na een tuinshow in Veale Gardens. Haar verzameling groeide aanzienlijk nadat ze de rozen van de Engelse kweker David Austin ontdekte. Ze sloot zich in 2001 aan bij de Rose Society of South Australia en werd al snel actief in de organisatie, van lid van de raad van bestuur over vicevoorzitter en voorzitter tot secretaris. Diane volgde de Judges Training School en is zo sinds 2021 geaccrediteerd rozenjurylid. Sinds 2007 jureert ze voor de National Rose Trial Garden of Australia.

In de World Federation of Rose Societies engageerde ze zich als penningmeester, waarna ze werd verkozen tot voorzitter. Zo woonde ze wereldwijd tal van rozenevenementen bij, onder meer in China, België en Japan. Haar toewijding voor de roos heeft Diane een prominente rol bezorgd in de internationale rozengemeenschap, waar ze kennis deelt en vriendschappen sluit met andere rozenliefhebbers. De Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro waren dan ook bijzonder vereerd om Diane vom Berg te mogen ontvangen als voorzitster van de internationale jury van de Rozenkeuring in Kortrijk.

Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen werden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en kregen geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spraken zich uit over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten ging naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen.

Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.

Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van eind mei tot eind september.

Alle informatie over deze Internationale Rozentuin is samengebracht op www.rozentuinkortrijk.be.

Bron:

Deel artikel