Winnaars Glazen Tulp!

Winnaars Glazen Tulp!

Na bijna een jaar van campagne voeren, nomineren, twee stemrondes en jureren, was het dan zover: de bekendmaking wie de Glazen Tulp Award 2022 in ontvangst mochten nemen. Na twee jaar zonder live prijsuitreiking en met prijswinnaars in vijf verschillende categorieën, werd het een zeer feestelijke avond. Hieronder presenteert Royal FloraHolland alle winnaars, én de nummers twee en drie, hun prestatie is absoluut ook een felicitatie waard.

Winnaar Glazen Tulp Award 2022-2023: Snijbloemen
De nummer 1 zonder twijfel (met 54 punten) is Bredefleur met het product Lilium Apricot Fudge. Volgens de jury is deze bloem echt vernieuwend! “Wat een topper in het lelie assortiment. Wel zal de consument de meeldraden wegknippen. Maar de sierwaarde zit in het totaal anders zijn van de bloem.”

De tweede plaats is voor Monarch Flowers (42 punten) met de Ranunculus Poodle Ramlia. De jury vindt het een mooie rijke bloem, en de bloemkleur is zo helder en mooi. Sterk genoeg om niet te gaan hangen, prachtig te combineren of als Solitaire te verwerken.

Als nummer 3 met 36 punten eindigde Arcadia Chrysanten (Veredelaar: Dekker Chrysanten) met de Chrysanthemum Typhoon. De jury: “Intens kleur contrast, middel grote bloem, te gebruiken als solitair maar ook goed te gebruiken voor boeketten. Prachtige vorm net even anders.”


Winnaar Glazen Tulp Award 2022-2023: Groene Kamerplanten
Op de eerste plaats, met 46 punten is geëindigd: Richplant BV met het product Geogenanthus ciliatus Midnight Pearl. De jury vindt deze plant “echt een vernieuwing, echt anders! Nieuwsgierig hoe deze plant gaat uitgroeien, kleur is echt magisch.”

Met 41 punten komt Hofstede Hovaria op de tweede plaats. Hun Begonia Hovaria Silver Maples is volgens de jury “een geweldige volle plant, de tekening op het blad is prachtig!”

De derde plek is voor Van der Arend Tropical Plant Center (34 punten) met Costus Arabicus Variegata. De jury vindt deze plant nieuw en sexy. “Fantastische groei en quirky (eigenzinnig)! Gevoel van Wildernes binnen- indoor gardening niet moeilijk voor de consument!” Wel is er een opmerking over de kleur. In de jury was enige discussie over bontbladig, veel klanten denken gauw dat het een oude plant is.

 

Winnaar Glazen Tulp Award 2022-2023: Bloeiende Kamerplanten
50 punten en de nummer 1 positie voor: De Hoog Orchids met hun product Rhynchostylis gigantea Aromatique Evoke. Uit het juryrapport: Commercieel vernieuwend (Nicheproduct). De geur is heerlijk zacht en fris, bij de juiste tempratuur. De plant heeft echt een botanische uitstraling!

Op 2 staat Inca Orchids (Veredelaar: Anthura). Zij kregen 40 punten voor Impasto® Blue
Jury opmerking: “Mooie warme uitstraling door de prachtige paarse kleur. Kan goed in combinatie met het groene kamerplanten assortiment. Een ander bijkomend pluspunt is het weer heel makkelijk in bloei komen van de plant.”

De derde plaats en 36 punten is voor Tillandsia Dolce van Stofbergen Plantcompany.
Oordeel van de jury: “Niet nieuw als plant, maar wel uniek en zowel als centre piece (solitair) als in combinatie met andere groene kamerplanten. Mooie statige plant en enorm lang houdbaar en blijft prachtig.”

 

Winnaar Glazen Tulp Award 2022-2023: Tuinplanten
De nummers 1, 2 en 3 lagen in deze categorie zeer dicht bij elkaar Op 1 eindigde met 39 punten Celosia Hot Topic Reef van Ammerlaan-Sosef BV. De jury looft de mooie bijzondere kleur en vindt het een aanvulling in het tuinplanten assortiment. “Onderschatte plant voor in de tuin en borders. Echt een fantastisch gezicht, natuurlijk wel in combinatie met de juiste beplanting.”

Met 38 punten komt de Mandevilla Sundaville Flamingo Pink van Beauty Plants op 2. De jury: “Mooie plant, elegante uitstraling, onderscheidend en mooie kleur combinatie. Zeer makkelijk in onderhoud!”

En met 37 punten belandt Van Son & Koot op plek 3 met hun Buddleja davidii Butterfly Candy® - serie
Juryopmerking: “Compact, aanvulling op het assortiment groot bloeiers. Passend in een hedendaags tuinbeeld waarin biodiversiteit een belangrijke rol speelt. Voor balkon en kleine tuin, hiermee haal je de biodiversiteit in de stad.”

 

Winnaar Glazen Tulp Award 2022-2023: Concepten
Tegeltje Groen van kweker Griffioen komt met 45 punten op de eerste plaats! De jury: “De verschillende seizoenen zijn hierin mooi verwerkt. Eigentijdse doorvertaling van tegel eruit plant erin! En juist door zijn frisse jeugdige uitstaling van de verpakking passend in deze tijd. Interessant is dat dit concept ook omgezet is naar gemeentes en voor Retail.”

Op de tweede plaats: The Orchid Growers met Terra Phalaenopsis Floriclone Snowflake (39 punten). Citaat van een van de juryleden: “Dit vind ik nieuw en het laat de schoonheid van de natuur zien.” Overige opmerkingen uit het juryrapport: Kleine doelmarkt. Laat wel de wortels echt vrij. Gevoel van Botanic, voor de consument makkelijk te onderhouden. Story telling missen we. Hoe is de doorvertaling naar de winkelvloer?

De Smylieplant Happy mix in pot + potcover van Lundager komt op de derde plaats (32 punten). Volgens de jury is het de perfecte mix tussen gadget en plant. Super leuk cadeau-segment!

 

Noviteiten
Noviteiten en vernieuwing zijn heel belangrijk voor onze sierteeltsector. Jaarrond roepen we kwekers op om zich aan te melden voor de Glazen Tulp zodat hun producten de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze vernieuwingen dragen bij aan het behalen en behouden van een onderscheidende positie op de (internationale) markt. Na twee stemrondes kon de vakjury tijdens Trade Fair Aalsmeer de noviteiten aanschouwen en bepaalden zij de winnaars van dit jaar.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel