UV-C-robot voor kassen zonder rails beschikbaar

UV-C-robot voor kassen zonder rails beschikbaar

Het Belgisch-Nederlands bedrijf Octiva is de eerste op de markt die een UV-C- robot op grote schaal op de markt brengt die zonder buisrailsysteem autonoom door de kas kan rijden. Tijdens een demo in Achtmaal konden een aantal telers deze nieuwste Lumion-telg aan het werk zien.

De UV-C-robot van Octiva is al enige tijd commercieel beschikbaar maar tot hiertoe reed deze robot steeds op de buisrails tussen het gewas. Echter met deze nieuwe “no rail”-toepassing is de UV-C-technologie nu ook breder beschikbaar. Lumion rijdt rond op luchtbanden en kan door middel van camera’s en slimme software perfect het midden van de rij houden. CEO Tom Coen: “deze lancering is een logische stap na het succes dat we zien dat Lumion heeft bij onze klanten. We krijgen vaak vragen van telers zonder buisrailsysteem en die kunnen we nu beantwoorden. Uiteraard is dit platform ook compatibel met ons volledig gamma van applicaties.”

Geen aanpassingen in de infrastructuur
Zoals steeds bij Octiva’s robots zijn er geen aanpassingen in de infrastructuur nodig om te kunnen rondrijden, zelfs geen markers. Door de slimme technologie kan de robot zelf bepalen waar hij moet rijden en kan hij ingrijpen bij onvoorziene omstandigheden en veiligheidssituaties. Dankzij een intelligente trajectgeneratie kan de robot bovendien snel omgaan met veranderingen in de kas of teelt. En ook goed nieuws voor telers die nog twijfelen of ze in de nabije toekomst alsnog een buisrailsysteem zouden leggen, want de “no rail” Lumion is eenvoudig om te bouwen in een traditionele buisrailrobot door andere wielen hierop te voorzien.

Succesvolle demo
Op 3 april kwamen telers van verschillende veilingen en cooperaties kennismaken met deze nieuwste variant van Lumion in het aardbeibedrijf van Mark Roovers in Achtmaal. Over de voorbije jaren heeft Mark Roovers gefungeerd als pilootbedrijf om deze versie te valideren. Vanuit de sector komt er veel vraag naar snel inzetbare en betrouwbare oplossingen om meeldauw en andere ziektes aan te pakken, zeker sinds chemische middelen steeds moeilijker toe te passen zijn.

Meeldauw bestrijden met UV-C
Het is al lang geweten dat gewassen behandelen door middel van UV-C een zeer effectieve methode is om ziekte te bestrijden. Onder andere in aardbeikassen is aangetoond dat UV-C een effectieve behandeling is tegen meeldauw. Door het inzetten van de UV-C-robot is er significant minder residue te vinden op de vruchten, en dat door autonome bestrijding tijdens de nacht. Lumion is vanaf vandaag dus beschikbaar voor zachtfruit en hogedraadgewassen, zowel met als zonder buisrailsysteem.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v