TrayFlowMaster stopt vastlopen gebruikte trays

TrayFlowMaster stopt vastlopen gebruikte trays

Bezoekers van de HortiContact kunnen de noviteit van Hortimec begin maart met eigen ogen aanschouwen. De ‘TrayFlowMaster’, een trayontstapelaar die veel beter in staat is gebruikte trays en fust goed te ontstapelen dan gangbare modellen. "Daardoor besparen plantenkwekers op de aanschaf van nieuw fust. Het scheelt geld en is ook nog eens duurzaam", aldus Hendrik Mast van Hortimec uit Nieuwerkerk aan de IJssel.

“Het ontwerp van de TrayFlowMaster ontstond uit de vraag vanuit de markt, met name van een zadenveredelaar in Enkhuizen, die geconfronteerd werd met operationele uitdagingen. Er was behoefte aan een trayontstapelaar die met verschillende soorten trays kon werken, zelfs wanneer ze vervuild, gebruikt of niet uniform waren”, vertelt Hendrik Mast, oprichter en eigenaar van Hortimec. Het is een veelvoorkomende klacht dat traditionele ontstapelaars vaak vastlopen bij het hergebruik van trays, omdat ze vuil of wat vervormd zijn. Daardoor komen de ontstapelaars stil te staan wat ook leidt tot stilstand van andere processen en het personeel.”

Twee machines al in gebruik
Hortimec is een klein handels- en servicebedrijf in tuinbouwmachines, gespecialiseerd in het leveren en installeren van spuitbomen, zaaimachines, potmachines en trayontstapelaars. “Veel machines die we leveren betreffen maatwerk. Er is eigenlijk geen kwekerij die geen maatwerk wenst. Wij passen onze machines aan, naar wens van onze klanten.
De TrayFlowMaster is de eerste zelfontworpen machine van het bedrijf. De introductie van de TrayFlowMaster heeft al veel interesse gewekt, met twee exemplaren die reeds zijn verkocht en in gebruik zijn genomen. De eerste bij een zaadveredelaar in Noord-Holland. Het tweede exemplaar is deze week in gebruik genomen door een chrysantenteler in de Bommelerwaard. Het derde exemplaar staat straks op de HortiContact. “Met Jeffry van Staalduinen hebben wij onze eigen Willie Wortel in huis. Hij heeft de machine ontworpen en de eerste exemplaren gebouwd. De assemblage gaan we verder uitbesteden”, vertelt Mast.

Zes grijppunten
Anders dan conventionele trayontstapelaars pakt de TrayFlowMaster de trays niet alleen aan de zijkanten, maar ook aan de binnenkant. Mast: “Door de tray op zes punten vast te klemmen, waarvan twee aan de zijkanten en vier in de tray zelf, wordt er meer kracht uitgeoefend. Daardoor trekt hij de trays beter los van de stapel, zonder dat de stapel van zijn plaats komt.”
Het ontwerp van de machine dat trays scheef gaan of dat de stapel meegenomen wordt tijdens het ontstapelen. De TrayFlowMaster biedt een betrouwbare werking en gemakkelijke bediening, waardoor het proces van ontstapelen efficiënt en soepel verloopt.

Tien procent van de plantkosten
De innovatieve trayontstapelaar maakt het hergebruik van trays en fust eenvoudiger en efficiënter dan ooit tevoren. Het apparaat kan zelfs vervuilde trays losmaken, waardoor het hergebruik van trays mogelijk wordt. Dit draagt bij aan een significante vermindering van het gebruik van nieuw plastic materiaal. Mast: “Enerzijds kun je bestaande trays hergebruiken en hoeven telers minder nieuw te bestellen. Anderzijds kunnen ze ook met dunnere, goedkopere maten toe, omdat die ook beter ontstapelen met onze machine. Als u bedenkt, dat de tray gemiddeld 10 procent van de kostprijs van een jonge plant bepaalt, dan is dit wel de moeite waard.” Daarmee is de 'TrayFlowMaster' een mooie stap in naar meer duurzaamheid en kostenefficiëntie in de tuinbouwsector.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v