Succesvol eerste jaar ∑-Grow Inside webinars

Succesvol eerste jaar ∑-Grow Inside webinars

World Horti Center kijkt terug op een succesvol eerste jaar van de ∑-Grow Inside webinarserie. In het voorjaar van dit jaar lanceerde het kennis- en innovatiecentrum deze serie als onderdeel van het ∑-Grow paviljoen. Dit paviljoen positioneert Nederland en haar techniekleveranciers als koploper op het gebied van indoor farming.

Ieder webinar had een eigen professioneel panel en thema. Thema’s als ‘Beyond leafies: what else?’ en ‘Which tech level is preferred’ zorgden voor vruchtbare discussies. Op dinsdag 6 december werd het laatste webinar van dit jaar georganiseerd.

Een sterk panel
Op dinsdag 6 december organiseerde World Horti Center de derde en laatste ∑-Grow Inside webinar van dit jaar. Het panel van professionals bestaande uit Eric Egberts (Farmer bij Growy), Renko Schuil (Business Developer Indoor Farming bij TTA) en Joep van den Bosch (Chief Innovation Officer bij Ridder) voerden sterke discussies en daagden elkaar uit op bepaalde onderwerpen. Lisanne Meulendijks (Global R&D Director bij &ever) was de nieuwe moderator van deze editie en leidde de drie heren waar nodig in goede banen.

Which tech level is preferred?
Het panel is gezamenlijk in het onderwerp ‘Which tech level is preferred?’ gedoken. Ze bespraken wat het juiste technische niveau is voor een indoor farm en van welke factoren dit niveau afhankelijk is. Denk aan arbeid, energie en zelfs de consument. Volgens Renko Schuil bepaalt de consument of een bedrijf levensvatbaar is of niet: ‘Kort gezegd, als een consument de kwaliteit van het voedsel dat je produceert in je indoor farm niet waardeert, is het de investering niet waard’ aldus Schuil. Een ander belangrijk onderwerp waar de drie heren over spraken zijn arbeidskosten in relatie tot techniek en automatisering. Joep van den Bosch hierover: ‘De technische eisen worden bepaald door het minimumloon, waar arbeidskosten hoog zijn past automatisering’. Gedurende het webinar daagde Eric Egberts het publiek uit door te vragen of een indoor farm geproduceerd kan worden voor dezelfde prijs als een kas, want dat is de uiteindelijk de concurrent. Egberts: ‘We moeten het produceren van voedsel goedkoper maken.’

Volgende ∑-Grow Inside webinar
De  ∑-Grow Inside webinarserie gaat volgend jaar verder, de vierde webinar wordt gehouden op 28 maart 2023. Het onderwerp voor deze editie wordt in het nieuwe jaar bekend gemaakt. Deze webinarserie maakt deel uit van het ∑-Grow paviljoen in World Horti Center en wordt georganiseerd in samenwerking met de community Indoor Farming NL en mede mogelijk gemaakt door GreenTech, FarmTech Society en Greenport West-Holland.

Bron:

Deel artikel