'Kas met zeepbellen' officieel geopend

'Kas met zeepbellen' officieel geopend

De Division Q Broeikas bij Koppert Cress is officieel geopend. Het is niet alleen de eerste Nederlandse kas met zuinige 'spouwmuurisolatie' met zeepbellen, het is ook letterlijk een experimenteeromgeving voor tuinbouwtechniek waar Division Q startups van harte voor uitnodigt. De realisatie van de kas was allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Dat maakte deze opening extra bijzonder, geeft Bart van Meurs aan.

"In 2020 werd ik voorgesteld aan Anton Paardekooper; een techneut met een bijzonder idee: kassen isoleren met zeepbellen. Midden in de voor ons lastige coronatijd besloten we door te innoveren door Anton's startup BBBLS een stuk land ter beschikking te stellen om zijn droom in Nederland te realiseren. Vol goede moed gingen we samen aan de slag en veel geïnspireerde, kritische, maar vooral mooie gesprekken volgden", aldus Van Meurs op LinkedIn.

Groot was dan ook de ontzetting toen Anton eind 2022 volledig onverwacht overleed. "Een mooi mens ontviel ons en met een schok kwam het project tot stilstand. Ondanks enorme inzet van alle betrokkenen eindigde de reis van BBBLS ook enige tijd later. Dankzij de medewerking van Kansen voor West konden we de bouw van de kas dit najaar hervatten. En wat mooi was het om gisteren met alle betrokkenen in harmonie deze kas te openen. En extra mooi om met een symbolische druk op de knop Stephanie, Antons vrouw, 'De Broeikas' te laten openen. Kippenvel."

Van Meurs bedakt iedereen die aan deze mijlpaal heeft bijgedragen. (Onder)aannemers: Bransen Group, Ferry Remmerswaal, PB tec, Oreon, Metazet B.V., Leo (Leonard) de Rijke (en alle anderen). Team BBBLS: Magdalena Plizga, Casper Van der Geest, Matthijs Plas. Alle collega's van Koppert Cress en Division Q. "En bijzondere dank aan mijn steun en toeverlaat Hendrik jan van den Ende die de kar getrokken heeft om deze onmogelijk planning te realiseren!"

En nu? "Als sector zijn we niet trots naamgever te zijn van het broeikaseffect. Laten we die term maar eens omdraaien en een 'Broeikaseffect' in innovatie te weeg brengen. Heb je een idee of startup in duurzame tuinbouwtechniek en zoek je een plekkie om dat in de praktijk te brengen? Kom maar op! Daar is 'De Broeikas' voor! Geheel in de geest van pioniers als Anton!"

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v