Startup maakt gezonde snacks van reststromen

Startup maakt gezonde snacks van reststromen

BL.INC is de startup accelerator voor ondernemers die willen innoveren op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming of bio-circular economy. BL.INC is begin september gestart met het derde programma. In een interview laat Brigthlands Campus Greenport Venlo je kennismaken met Art Muijsenberg van startup Bitez Food Innovations.

Met wat voor innovatie ben je bezig?
"Bijna 25% van de reststromen in de glastuinbouw en vollegrondsteelt belandt op de vuilnishoop. Ons doel is om juist met die reststromen een gezond, duurzaam en aantrekkelijk product te maken dat een alternatief is voor de ongezonde snackproducten die nu op de markt zijn. We hebben al een aantal producten ontwikkeld, waaronder chips op basis van de reststromen van champignons. Maar we willen dit breder trekken: hoe kunnen we op een slimme manier reststromen verwaarden in de gehele keten, van teler tot consument?"

Dus jullie doel is om de gehele voedselketen op z’n kop te zetten?
"Dat is wel een hele grote ambitie! Maar we zien in het voedselsysteem veel rotzooi op de markt terwijl er veel goed, gezond en hoog kwalitatief voedsel (reststromen) wordt weggegooid. Dit moet anders als we een gezond, duurzaam en eerlijk Nederlands voedselsysteem willen achterlaten voor de volgende generatie."

Lees hier verder

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo

Deel artikel