ErfGoed ontwikkelt Airflow-systeem

ErfGoed ontwikkelt Airflow-systeem

Een eb- en vloedvloer verwarmen en koelen door middel van slangen onder de vloer en daarnaast lucht inbrengen, om zo de lucht rondom het gewas op te warmen of te koelen. Dat is het nieuwe Airflow-systeem van ErfGoed in een notendop. De luchtstroom die op deze manier wordt gerealiseerd, brengt diverse positieve effecten met zich mee. Zo verbetert het groeiklimaat en kan energie worden bespaard. De eerste proefresultaten zijn veelbelovend, maar verdere praktijkproeven moeten meer inzicht geven in de precieze kansen en mogelijkheden.

Het principe van het Airflow-systeem, waarmee ErfGoed al enige tijd testen doet op haar locatie in Moerkapelle, is eenvoudig. “Dit gepatenteerde systeem is gekoppeld aan een ErfGoedVloer Excellent met eb- en vloedsysteem”, vertelt Cor Bremmer, Commercieel Directeur bij ErfGoed. “Een paar centimeter onder deze vloer liggen slangen, om de vloer te koelen en verwarmen. Daarnaast brengen we ook koele of warme lucht in. Dit gebeurt via distributiebuizen. Deze zijn voorzien van gaatjes, waardoor de lucht zich kan verdelen door de vloer.”

Beter groeiklimaat en energiebesparing
Het inbrengen van warme lucht brengt diverse voordelen met zich mee. Onder meer voor het groeiklimaat en daarmee voor de gewasgroei. “Met normale vloerverwarming verwarm je alleen de pot. Maar doordat bij het Airflow-systeem actief warme lucht wordt ingebracht, ontstaat een gelijkmatige luchtstroom. Hierdoor wordt ook de omgeving van de pot verwarmd. Dat blijkt ook uit onze proeven: de luchttemperatuur rond de plant is hoger dan de pottemperatuur. Daarnaast zorgt de luchtstroom voor een continue aanvoer van drogere lucht. Deze twee zaken dragen bij aan een betere verdamping, waardoor de plant actiever blijft. En dit komt de voedingsopname en daarmee de groei ten goede.”
Daarbij liggen er mogelijkheden voor energiebesparing, geeft Bremmer aan. “Je kunt met de laagwaardige warmte die door de slangen gaat zowel de pot als de plant en zijn omgeving verwarmen. Dit scheelt flink qua energieverbruik. Hoeveel precies is nog niet duidelijk; dat moeten we verder onderzoeken.”

Groeiwinst door koelen
Het geschetste systeem kan dus ook worden ingezet om te koelen. Enerzijds door gebruik te maken van de eb- en vloedoptie en een laagje water in de vloer te zetten.  “Je kunt er echter ook voor kiezen om de slangen aan te sluiten op bijvoorbeeld een warmtepomp en hier koud water doorheen te voeren”, legt Bremmer uit. “Door tegelijkertijd lucht in te brengen, ontstaat een luchtstroom. Op die manier wordt niet alleen de vloer, maar ook de lucht rondom de planten gekoeld. Daarnaast gaat de luchtvochtigheid omhoog. Dit alles is positief voor de gewasgroei: je voorkomt dat het gewas in warme perioden zijn huidmondjes sluit en de fotosynthese stokt. Dit levert logischerwijs groeiwinst op.”

Opzetten praktijkproeven
De eerste proeven met het Airflow-systeem laten veelbelovende resultaten zien. “Maar we hebben ook nog veel vragen, er is nog het nodige te onderzoeken”, benadrukt Bremmer. “We willen het systeem verder optimaliseren en meer inzicht krijgen in de meerwaarde in specifieke situaties. Om die reden gaan we proeven opzetten in de praktijk, bij telers. We komen graag in contact met ondernemers die hiervoor openstaan. En vanzelfsprekend zijn zij ook welkom op onze proeflocatie, om het verloop van de proef te bekijken en verdere mogelijkheden te bespreken. Kortom: het principe van het Airflow-systeem staat en biedt absoluut potentie, maar moet nog verder worden doorontwikkeld.”

 

Bron:

Deel artikel