'Dimbare LED’s bedienen via app wordt een trend'

'Dimbare LED’s bedienen via app wordt een trend'

In de rubriek 'In gesprek met...' spreken wij mensen uit de glastuinbouw over de dingen die hen bezighouden. Dit keer: Gabriël Boers. Hij is oprichter van Horti-Fix, een installatiebedrijf uit ’s-Gravenzande dat sinds 2010 bestaat en is gespecialiseerd in de vervanging en vernieuwing van assimilatiebelichting in de glastuinbouw.

Wat is jullie nieuws?
“Dit jaar hebben wij ons werkterrein uitgebreid naar de installatie van zonnepanelen en laadpalen. We hebben die stap gezet omdat onze activiteiten in de assimilatiebelichting steeds meer seizoenswerk werden. Telers wisselen sneller van belichtingsstrategie, vanwege de hoge energieprijzen en de snelle technische ontwikkelingen in ons vak. Veel klanten bekijken aan het begin van het jaar waarin ze gaan investeren. Wij kunnen vervolgens pas aan de slag in het voorjaar als alle materialen binnen zijn en voor de herfst moet alles klaar zijn. Daardoor is ons installatieseizoen behoorlijk ingekort. Daarom zochten we werk erbij voor de overige, rustige maanden van het jaar.”

Welke actualiteit houd je vandaag bezig?
“Je kunt wel stellen dat we heel druk zijn met de energietransitie. Er is veel geld via subsidies in de sector gekomen om te verduurzamen en daarmee wordt veel geïnvesteerd in de overstap van Son-T naar LED en het dimbaar maken van LED’s. Die laatste stap wordt nu echt massaal gezet. Wij passen de belichtingsarmaturen aan om dit technisch mogelijk te maken. Daarmee kunnen telers bijvoorbeeld het spectrum tussentijds aanpassen en met het natuurlicht meespelen. Of de lampen dimmen en zo geld besparen bij piekende stroomprijzen.”

“Wij zijn heel enthousiast over de lampen van het Franse merk RED Horticulture die we momenteel installeren bij een plantenopkweker in het Westland. Bijzonder is dat deze lampen op afstand bestuurbaar zijn via een app op je telefoon. Zo kan de teler bijvoorbeeld een deel van de lampen tijdelijk uitzetten, of overschakelen van groeilicht naar wit werklicht op het moment dat er mensen in de kas werken. Dit is een bijzondere optie, waarmee deze leverancier wel een voorloper is.”

Wat hebben jullie nodig om succesvol te blijven in de glastuinbouw?
“Naast ons basisteam van 10-12 mensen hebben we tijdens de piekdrukte extra mensen nodig. Goede, gemotiveerde techneuten vinden is voor ons een grote uitdaging. Wij hebben een goed en stabiel team van medewerkers nodig, en om die vast te houden moeten we die ook continu werk kunnen bieden. Werk is er genoeg, maar de juiste mensen vinden is lastig.”

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v