Nederlandse tuinbouwhart klopte op volle toeren

Nederlandse tuinbouwhart klopte op volle toeren

Het Nederlandse bedrijfsleven en partners vanuit de overheid hadden deze week één gezamenlijke missie. Honderden internationale gasten een onvergetelijke ervaring geven in onze innovatieve tuinbouwsector. Met een indrukwekkend programma vol kennisdeling en matchmaking ontstonden waardevolle connecties tussen de inkomende delegaties en de Nederlandse sector. Hierdoor werden er gezamenlijk belangrijke stappen richting wereldwijde voedselzekerheid werd gezet.

Investeerders, overheden, kwekers en ondernemers vlogen vanuit alle regio’s van de wereld in om meer te leren over het unieke Nederlandse ecosysteem. Publieke en private partners sloegen de handen ineen om de sector sterk te positioneren op het wereldtoneel en Nederlandse kennis en kunde stevig te etaleren, rondom de strategische beurs GreenTech, die van 11 tot 13 juni plaats vond in Amsterdam.

Op maat gemaakt CEA-programma
Vanuit het Strategisch Beurs Programma werden internationale gasten meegenomen door alle facetten van de sector. Het doel: waardevolle connecties voor langdurige samenwerking realiseren tussen Nederlandse bedrijven en kennispartijen en internationale doelgroepen. Op maat gemaakte programma’s brachten de delegaties naar high tech kassen, vertical farms, tech experts, supermarkten, kenniscentra, onderzoeksinstituten en uiteraard GreenTech. Hier werd hen de belangrijke bijdrage van Controlled Environment Agriculture (CEA) gepresenteerd aan het wereldvoedselvraagstuk en de duurzame productie van bloemen en planten voor een groene leefomgeving.

Netwerken en kennis delen
De delegaties uit Brazilië, Canada, China, de Golfregio, India, Iran, Iraq, Japan, USA, Zuid Korea en Centraal Azië kwamen maandagavond 10 juni samen in World Horti Center in Naaldwijk tijdens een Exclusive Networking Dinner. Hier genoten zij aan de vooravond van GreenTech van verse lokale producten terwijl zij kennis maakten met Nederlandse bedrijven en kennispartijen. Niet alleen het diner bleek een daverend succes, ook de Networking Lunch op het NL Paviljoen tijdens GreenTech bracht partijen bij elkaar waar mooie commerciële kansen uit voortvloeiden. Op deze centrale plek op GreenTech werden diverse events georganiseerd om waardevolle kennis en netwerken te delen met de internationale bezoekers. Ook organiseerde het collectief seminars rondom CEA en Water Management.

Nederland als epicentrum van de tuinbouw
Nederland vormt al decennia lang het epicentrum van de duurzame tuinbouw, maar met alle internationale aandacht, waardevolle connecties en inspiratie voor innovatie klopte het Nederlandse tuinbouwhart deze week nog harder. De partners van het Strategisch Beurs Programma kijken met veel trots terug op deze week waarin een hoop zaadjes geplant zijn voor internationale samenwerking op het gebied van wereldvraagstukken zoals klimaatverandering, waterschaarste en voedselzekerheid. Eén van de delegatieleden uit de Golf regio vertelt over zijn bezoek aan Nederland: “The information we received during this week will guide us to great developments for sustainably producing our food.”

Over het Strategisch Beurs Programma
Het Strategisch Beurs Programma van RVO en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen stelt zich ten doel de Nederlandse tuinbouwsector te promoten in het buitenland en Nederlandse kennis en kunde te etaleren als collectief, om langdurige samenwerkingen en nieuwe zakelijke mogelijkheden te stimuleren. Dutch Greenhouse Delta, AVAG, World Horti Center, gemeente Westland, RVO, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en GreenTech zetten zich gezamenlijk in voor de uitvoering van dit programma.

Bron:

Deel artikel