Rupsen bestrijden met nuttige nematoden

Rupsen bestrijden met nuttige nematoden

Nuttige, oftewel entomopathogene nematoden zijn vooral bekend als biologische bestrijdingsmiddel van bodemplagen zoals poppen van trips en larven van varenrouwmuggen en diverse kevers. Maar uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat nuttige nematoden ook heel effectief zijn tegen bladetende plagen. Dit biedt telers veel nieuwe mogelijkheden voor de biologische bestrijding van rupsen, aldus Koppert.

"Onze nematodenproducten kunnen worden ingezet bij conventionele en biologische teeltmethoden en voor gewasbescherming zonder residuen: fruit, groenten en siergewassen. Nuttige nematoden kunnen worden gebruikt voor de biologische bestrijding van allerlei verschillende rupsensoorten, waaronder de tomatenmineermot (Tuta absoluta), Turkse mot (Chrysodeixis chalcites), duponcheliamot (Duponchelia fovealis), floridamot (Autographa gamma) en de florida-uil (Spodoptera exigua), en blindwantsen zoals Nesidiocoris tenuis."

Hoe nematoden rupsen bestrijden?
Nuttige nematoden zijn een effectief middel om rupsen te bestrijden. Na de toepassing gaan de nematoden op zoek naar hun prooi. Als ze een gastheer hebben gevonden, dringen ze binnen via zijn natuurlijke lichaamsopeningen of huid. De nematoden geven vervolgens de ziekteverwekkers af die ze bij zich dragen. Deze bacteriën doden het insect en verteren het van binnenuit. De rups sterft binnen enkele dagen, en de nematoden voeden zich met de weefsels van de dode rups. Bij een juiste toepassing verminderen nuttige nematoden de plaagdruk aanzienlijk, en dat levert een gezonder gewas en meer opbrengst op.

Met welke nematoden kunnen rupsen worden bestreden?
"
De door Koppert geproduceerde nuttige nematoden zijn geselecteerd om specifieke rupsensoorten aan te pakken. Koppert produceert hiervoor specifieke stammen van Steinernema feltiae en Steinernema carpocapsae. En in tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen, die een immuunreactie bij plagen teweegbrengen waardoor ze zich kunnen aanpassen, blijven nematoden na verloop van tijd zeer effectief. Telers vertrouwen op nematoden als permanente oplossing voor biologische gewasbescherming, zonder zich zorgen te hoeven maken over de afnemende prestaties van conventionele bestrijdingsmiddelen en zelfs resistentie tegen bestrijdingsmiddelen. Nuttige nematoden zijn bovendien veilig voor telers en consumenten. Nematoden laten geen schadelijke residuen achter op gewassen, waardoor ze veilig zijn voor de telers die ermee werken en de mensen die de gewassen eten."

Effectiviteit van nematoden voor de bestrijding van rupsen
Rupsen worden effectief bestreden door nuttige nematoden. Er kan een effectiviteit van 50 tot 80 procent worden behaald, afhankelijk van de omstandigheden bij het spuiten, de spuittechniek en de rupsensoort, aldus Koppert.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v