Monitoring Echinotrips wordt eenvoudiger

Monitoring Echinotrips wordt eenvoudiger

De nieuwe Bug-Scan Green vangplaten van Biobest zijn ontworpen om de monitoring van Echinotrips te optimaliseren en zijn zeven keer aantrekkelijker voor deze plaag dan gele of blauwe vangplaten, zo laat het bedrijf weten.

"Omdat deze tripssoort zelden vliegt, zijn aantrekkelijke vangplaten onmisbaar voor een doelgerichte scouting - een essentieel onderdeel van een effectieve IPM-strategie", zegt Yannah Cornelis, Productmanager voor monitoring en scouting. "Echinothrips americanus Morgan, oftewel 'Echinotrips', wordt zelden aangetroffen in bloemen. Om ze te vinden, moeten telers vooral goed de onderste gewasdelen van een plant controleren. Een tijdrovende bezigheid. De nieuwe Bug-Scan Green vangplaten maken de monitoring van deze plaag en diens populatieopbouw, aanzienlijk eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder."

Meerdere waardplanten
Echinotrips is een belangrijk plaag in bedekte teelten. Afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika waar in 1984 een eerste melding werd gedaan van aantasting in poinsettia’s. Ze wordt daarom ook wel  'poinsettia-trips' genoemd. Maar vergis je niet, deze plaag heeft meerdere waardplanten. Wereldwijd valt ze meer dan 45 plantenfamilies aan. In de kas zit ze het liefst op sierplanten, paprika's, komkommers en aubergines.

"Je treft Echinotrips vaker aan op de onderste dan op de bovenste bladeren van een plant”, vertelt Koen Merkus, IPM- en Bestuivingsspecialist. "Deze plaag voedt zich door het oppervlak van de plant af te schrapen en met een stilet het plantsap op te zuigen. Hierdoor onstaan de kenmerkende zilvergrijze vlekken. Aangetaste bladeren hebben vaak ook veel zwarte vlekjes, dat zijn de trips-uitwerpselen die achterblijven."

Uitdagend om te monitoren
Echinotrips vliegen minder vaak dan de californische trips. Hierdoor verspreiden ze zich langzamer door de kas en worden ze minder vaak aangetroffen op de vangplaten die in het gewas hangen. "Om de monitoringsresultaten te maximaliseren, zul je daarom de aantrekkelijkheid van de vangplaten moeten optimaliseren", zegt Cornelis. "Uit onze tests blijkt dat de nieuwe Bug-Scan Green vangplaten in dat opzicht aanzienlijk beter presteren dan de andere kleuren. Voor het beste resultaat raden we aan om de groene vangplaten laag in het gewas te hangen."

Nieuwe biologische bestrijder
Om de Echinotrips-bestrijding te verbeteren, zal Biobest binnenkort een nieuwe biologische bestrijder  introduceren. "Deze zeer vraatlustige predator voedt zich met alle larvale stadia, evenals met de volwassen exemplaren – het langstlevende en meest schadelijke stadium. Met dit product kunnen telers de effectiviteit en duurzaamheid van hun aanpak vergroten. Samen met de Bug-Scan Green bieden we zo een totaaloplossing tegen Echinotrips."

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v