WUR op Lowlands

WUR op Lowlands

Tijdens Lowlands Science hield WUR-onderzoeker Sigrid Wertheim-Heck afgelopen weekend het experiment Free Lunch Free dat festivalgangers na liet denken over de rol van voedselconsumptie in onze samenleving. Bij een quiz kregen deelnemers een aantal ‘ongemakkelijke’ keuzes voorgeschoteld.

Festival Lowlands had ook dit jaar weer een wetenschapshoek met onderzoeken waar bezoekers aan deel konden nemen. Zo konden ze hun aantrekkingskracht op muggen testen of hun ‘grote boodschap’ op een gouden Trump-toilet achterlaten voor onderzoek naar voeding en darmflora.

In samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda hield consumptiesocioloog Wertheim-Heck iedere dag meerdere Free Lunch Free-sessies, twee keer per uur tussen 12.00 en 20.00 uur, over de inrichting van onze voedselsamenleving. Het ging om een audiovisuele vertoning van radicale ‘Wat als...?’-scenario's met een quiz op basis van dilemma's. Ieder dilemma betrof een ‘ongemakkelijke’ keuze.

Wat als we bijvoorbeeld geen 'normaal' voedsel meer hoeven te eten en alle noodzakelijke voedingsstoffen uit een pil of tube kunnen halen? Of wat als duurzaam en gezond voedsel gratis toegankelijk zou zijn? Wertheim-Heck: “In het kader van duurzaamheid hebben we verbeelding nodig, het inbeelden van scenario’s die we wellicht niet geheel voor mogelijk houden, maar die wel helpen om in nieuwe mogelijkheden te denken: richting een (radicaal) nieuw normaal.”

Het experiment maakte onderdeel uit van het project Transitie naar een Duurzaam Voedselsysteem en specifiek het onderdeel Toekomstscenario’s vanuit een consumptieperspectief. Wertheim-Heck was zaterdag ook in de VPRO Tegenlicht Talkshow aanwezig.

Bron: Wageningen U&R

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v