Succesvolle editie Future Trends & Innovations

Succesvolle editie Future Trends & Innovations

“De energietransitie kent een ‘need for speed’ om onze kwetsbaarheden te verminderen en kansen te verzilveren”, stelde keynote spreker Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, tijdens het event Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology. Dit jaarlijkse event stond in het teken van het thema ‘Hoe innoveren we de energiecrisis uit?’. De voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat benoemde de noodzaak om samenwerking te intensiveren en de grote bijdrage die de glastuinbouwsector in de energietransitie kan leveren. Het Future Trends & Innovations event in het World Horti Center trok afgelopen donderdag met 180 deelnemers een record aantal bezoekers.

Van Nieuwenhuizen benadrukte dat de gemiddelde Nederlander niet weet hoeveel de glastuinbouw bijdraagt aan de energievoorziening. “De glastuinbouw is verantwoordelijk voor 10% van te energieproductie en speelt een grote rol in de energietransitie”, stelde de voormalig minister. Met warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) kan de glastuinbouw variaties in het aanbod uit wind en zon snel en met grote precisie opvangen. Door het gebruik van duurzame energiebronnen en technologische innovaties draagt de glastuinbouw nu en in de toekomst actief bij aan de energietransitie.

Daarbij is volgens Van Nieuwenhuizen een belangrijke rol weggelegd voor branche overkoepelende samenwerking. Overheden worden opgeroepen om procedures sneller en in besluitvorming slagvaardiger te acteren. Het bedrijfsleven moet niet gehinderd worden om te investeren in windparken of in waterstof. Netbeheerders hebben een grote rol om energie-intensieve industrieën te faciliteren in de energietransitie. Intensivering van de samenwerking tussen deze partijen draagt bij aan de broodnodige versnelling.

AVAG-voorzitter Annie van de Riet benoemde het belang van technologische innovaties in de energietransitie. Hier wordt door de bedrijven in de glastuinbouwsector actief invulling aan gegeven. Dit bleek duidelijk uit een video met de compilatie van 9 recente energie-efficiënte innovaties door deze bedrijven. Ook de innovatie roadmap 2023-2027 van Hortivation en TNO spreekt grote ambities uit om als greenhouse technology sector concreet bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie. Onder meer door duurzaamheid in het kasontwerp een prominente plek te geven. Tijdens een parallelsessie werden deze roadmap en de resultaten verder belicht.

Na het plenaire programma werd er tijdens parallelsessies ingezoomd op diverse innovaties. Zo ging Source.ag in op de rol van kunstmatige intelligentie in het optimaliseren van het energiegebruik in de kas, sprak Robert Solleveld (Glastuinbouw Nederland) over waterstof als alternatieve energiebron en vertelden Albert Haasnoot (Royal Flora Holland) en Winny van Heijningen (LetsGrow) over Europese regelgeving rondom FloriPEFCR en het bepalen van de hortifootprint van een product. Martin van der Hout (Greenport West-Holland) besprak hoe je ondanks de energiecrisis toch kunt verduurzamen en Bart van Meurs presenteerde hoe Division Q de toegangspoort tot de tuinbouw vormt voor startups met duurzame innovaties.

Het 'Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology' event werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO, in samenwerking met GreenTech en vond plaats op 1 december in het World Horti Center in Naaldwijk.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meest gelezen