NK Tegelwippen van start met record snelwippen

NK Tegelwippen van start met record snelwippen

In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal bij de jubileumeditie van het NK Tegelwippen dat vandaag start en loopt tot en met 31 oktober 2024. Dit jaar heeft een recordaantal van meer dan 180 gemeenten zich aangemeld voor deelname. Gedurende het komende half jaar zullen deze gemeenten massaal tegels verruilen voor groen, waaronder gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Met de verwachting dat de 10 miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt, wordt er gespannen uitgekeken naar welke gemeente als eerste deze mijlpaal zal bereiken. De aftrap van het kampioenschap vindt vandaag plaats, met als ultiem voorbeeld het vestigen van het eerste Nederlandse record snelwippen.

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale en ook onze zuiderburen zijn sinds vorig jaar in de ban van het tegelwippen. Het Vlaamse kampioenschap maakte afgelopen jaar een spectaculaire entree met bijna 3 miljoen gewipte tegels. Het komende half jaar worden tijdens beide kampioenschappen opnieuw miljoenen tegels vervangen door groen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller vind je hier.
 
Verkoeling en wateropvang
Met creatieve acties zetten gemeenten zich in om hun inwoners te ondersteunen bij de groene transformatie. “Meer groen in steden en dorpen kent namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit,” zegt Remco Moen Marcar, van creatief bureau Frank Lee (organisatie NK Tegelwippen). “Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters."
 
Uit een nieuw rapport blijkt zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van grauw naar groen dus.
 
Elke tegel telt
Met dit kampioenschap laat de organisatie zien dat elke tegel telt. "Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen," zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. "Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt. Als je je bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoef je maar één keer per jaar te maaien."
 
Dit sluit aan bij een recent gedragsonderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaruit blijkt dat veel mensen dol zijn op hun tegeltuin vanwege het minimale onderhoud. Het afvoeren van tegels en het vervangen van zandgrond door aarde worden vaak als ontmoedigende taken ervaren. In het streven naar een klimaatadaptievere tuininrichting blijkt de regenton de favoriete keuze te zijn voor tuineigenaren.
 
3, 2, 1… wippen maar!
Vanaf vandaag vliegen ruim 180 gemeenten uit de startblokken om in recordtempo de eerste tegels te verwijderen door heel het land. Zo gaat wethouder Stravers in Geldrop-Mierlo persoonlijk op pad met een bakfiets vol kleine boompjes en planten om eigenhandig tegels door groen te vervangen bij bewoners. In Amersfoort wipt wethouder van Lammeren de eerste van 3700 tegels bij de Sara Burghardt singel en opent daarna de expositie NK Tegelwippen in het Groen Huis. Inwoners van Lelystad kunnen zich aanmelden voor een Groene Straat Make-over. In Amsterdam nemen docenten en kinderen de schep ter hand en vergroenen een volledig versteend schoolplein in Noord. En Capelle aan den IJssel daagt bedrijven uit om hun parkeerplaatsen te vergroenen. Van Weelde Shipping zal op 21 maart als eerste de tegels vervangen door roosters, gras en bloemen.
 
Daarnaast gaan hele wijken overhoop. Zo gaat Raalte op Onttegel-tour met een 'tegel eruit, plantje erin'-actie langs verschillende wijken. En in Woerden wordt in één dag de wijk Staatsliedenkwartier omgegooid: inwoners krijgen plantjes in ruil voor tegels, openbare ruimten worden vergroend, tegeltaxi’s rijden af en aan om gewipte tegels af te voeren en op de vergroeningsmarkt krijgen inwoners advies over het klimaatadaptiever maken van hun tuin, dak of balkon.
 
Gemeenten trekken alles uit de kast om inwoners een handje te helpen bij het vergroenen. Zo bieden veel gemeenten subsidies aan voor het plaatsen van een groen dak, regenton of geveltuintje. In de groenesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal staat een actueel overzicht van de beschikbare subsidies voor iedere gemeente. Handige tuintips en meer inspiratie zijn verzameld op de website van NK Tegelwippen.
 
Prestigieuze wippers
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.
 
Sommige lokale besturen gaan ook een rechtstreeks duel aan in spannende derby’s. Zo belooft het in Zuid-Holland een spannende poule te worden tussen Voorschoten, Oegstgeest, Leiderdorp, Kaag en Braassem. In de Duin-en-Bollenstreek maakt Hillegom zich klaar voor zijn rivalen Noordwijk, Katwijk, Lisse en Teylingen. In Noord-Holland gaat Haarlem de strijd aan met Haarlemmermeer, Hilversum, Purmerend, Alphen aan den Rijn en Velsen.
 
Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Het is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman is ambassadeur van de campagne.

(Foto: Tineke Dijkstra)

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen