Masterclass toont kracht van data in moderne teelt

Masterclass toont kracht van data in moderne teelt

Op donderdag 22 mei vond bij Tomatoworld de Masterclass Slim telen met data: zo doe je dat! plaats. De bijeenkomst, die werd georganiseerd in samenwerking met Hoogendoorn Growth Management, LetsGrow.com, Svensson, Kas als Energiebron en Glastuinbouw Nederland, bracht meer dan vijftig telers, adviseurs en technologiepartners samen in het innovatiecentrum van de Nederlandse glastuinbouw. Het doel: laten zien hoe data in de praktijk leidt tot beter sturen, hogere opbrengst en duurzamere keuzes.

De masterclass bood deelnemers een compleet programma met inhoudelijke verdieping, praktijkvoorbeelden en technologische demonstraties. Een belangrijk thema tijdens de middag was het praktisch inzetten van data voor dagelijkse teeltbeslissingen. Metingen van onder andere instraling, kas- en gewastemperatuur en wateropname bieden waardevolle inzichten, aldus Ton Habraken (Svensson) en René Beerkens (Hoogendoorn Growth Management). Zij informeerden de bezoekers met een presentatie over het belang van correcte dataverzameling en sensorplaatsing. Vervolgens gingen de sprekers in op het belang van het meten van instraling, uitstraling, planttemperatuur en wateropname. Dit vormt de basis voor strategische keuzes in scherming, belichting en energiebeheer.

Concrete toepassingen in groente- en sierteelt
Jan Enthoven (Tomatoworld) en Heleen Lugt (LetsGrow.com) gaven uitleg over het omzetten van data in teeltstrategieën met behulp van de Strategy Manager van LetsGrow.com. Deze tool stelt telers in staat om een teeltstrategie te maken op basis van temperatuur, licht en productie en daarnaast kun je ook de energiefactor in de berekening meenemen om zo tot een optimale strategie te komen. In de sessie over sierteelt toonde gastspreker Marco de Groot (Flori Consult Group) hoe de PAR-som in de gerberateelt dient als leidraad voor productieplanning, CO₂-beheer en schermstrategie. Het verschil tussen de databenadering in groente- en sierteelt werd scherp neergezet, met praktische inzichten voor beide sectoren.

Innovatieve pitches van technologiepartners
Een inspirerend onderdeel van de middag waren de pitches van drie vooruitstrevende partners van Tomatoworld: Victor van Fermata presenteerde hun AI-oplossing die camerabeelden analyseert om plantgezondheid en afwijkingen vroegtijdig te detecteren. Joris van Fotoniq demonstreerde hoe hun lichtdiffusiecoatings bijdragen aan een betere lichtverdeling en energie-efficiëntie. Fleur Vivent Biosignals gaf inzicht in hoe biosignalen uit de plant realtime informatie geven over stress, activiteit en opname, een nieuwe dimensie in plantmonitoring.

De masterclass sloot af met een vooruitblik op de toekomst van datagedreven en autonome teelt. Tijdens de netwerkborrel was er ruimte voor uitwisseling tussen telers, technologieontwikkelaars en adviseurs.

Bron:

Deel artikel