GreenportLIVE over circulaire Bollenstreek

GreenportLIVE over circulaire Bollenstreek

Welke vragen spelen er als het gaat om circulariteit en biodiversiteit in de Duin- en Bollenstreek? Dat wordt op donderdag 1 juni besproken tijdens GreenportLIVE: beantwoording opgehaalde kennisvragen circulaire Duin- en Bollenstreek, waarbij er naast plenair ook in parallelsessies in gesprek wordt gegaan met elkaar.

In december 2021 werden tijdens een eerder GreenportLIVE evenement kennisvragen opgehaald onder telers en andere ondernemers in de bollensector. Dit resulteerde in specifieke kennisvragen waarmee onderzoekers van Naturalis, en andere kennispartijen, aan de slag gingen. Uit dit onderzoek kwamen overzichten, uitdagingen, oorzaken en maatregelen die genomen kunnen worden als het gaat om circulariteit en biodiversiteit in de Bollenstreek. De gemaakte overzichten werden waardevol doordat telers ernaar hebben gekeken.

"We starten de avond plenair waarbij het ‘waarom’ van deze onderzoeken en het belang van biodiversiteit (vanuit verschillende invalshoeken) de twee onderwerpen zijn die als eerste voorbij komen. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over deze kennisvragen tijdens de parallelsessies. We bekijken en bespreken met elkaar welke uitdagingen er zijn, waar winst te behalen valt, of er nog meer (specifiek) onderzoek op deze vragen nodig is. We nodigen je uit om als teler je expertise in te zetten. Dit is voor de onderzoekers (ook) waardevol."

Programma
19.00-19.30 uur
Inloop

19.30-19.40 uur
Welkom – Maarten Prins (Greenport Duin- en Bollenstreek)

19.40-20.00 uur
Het ‘waarom?’ van deze onderzoeken – Koos Biesmeijer (Naturalis)

20.00-20.20 uur
Belang van biodiversiteit, vanuit verschillende invalshoeken – Panelgesprek tussen Christy van Beek (Bayer Crop Science NL), Bram Mulder (Agrifirm-GMN) en Arjan Hogervorst (teler)

20.20 uur
Instructie parallelsessies

20.20-20.30 uur
Pauze (koffie en naar sessie 1)

20.30-21.00 uur
Parallelsessie 1

21.00-21.30 uur
Parallelsessie 2

  •     Bodemkwaliteit en opbrengst
  •     Leidt een betere bodemkwaliteit tot minder ziekteverwekkende organismen? En hoe zet je hoge bodemkwaliteit in geld om? Over de rol van bodemkwaliteit in een weerbare teelt en inzicht in de terugverdientijd van maatregelen om bodemkwaliteit te verhogen. Door Martine Trip en Sjoerd van Vilsteren, Wageningen University & Research.
  •     Strokenteelt
  •     Hoe kun je strokenteelt inzetten bij een duurzame bollenteelt? Over mogelijkheden van een strokenteeltplan in de teelt van bol- en knolgewassen. Door Bart Cuppen, Michael van ‘t Westeinde, Sander Verwaaij, HAS Hogeschool.
  •     Bodemleven meten
  •     Hoe kan bodemkwaliteit gemeten worden? En hoe kan eDNA analyse daarbij ingezet worden? Over het vergroten van inzicht in de bodemkwaliteit en het bodemleven van je perceel. Door Fleur van Duin, Naturalis Biodiversity Center.
  •     Serious Game Bollenstreek en duurzaamheid
  •     Over het onderzoeken van risico’s en duurzaamheid samen met belangstellenden in deze regio in een vrijblijvende spelvorm. Door Wiesje Korf, Hedi Westerduin, Erasmus Universiteit Rotterdam i.s.m. Peter van Bodegom en Qi Chen, Centrum voor Milieuwetenschappen, Universiteit Leiden.
  •     Know-how kaart Bollenstreek
  •     Waar is kennis over verduurzaming in de bollenteelt te vinden, en is deze goed vindbaar voor verschillende betrokkenen in de Duin- en Bollenstreek? Door Wiesje Korf, Hedi Westerduin, Erasmus Universiteit Rotterdam.

21.30 uur
Afsluiting in plenaire zaal

21.45-22.30 uur
Borrel

Aanmelden
Meld je hier aan voor deze editie van GreenportLIVE i.s.m. Naturalis. Geef bij de parallelsessies je eerste drie keuzes op. Op basis van het aantal aanmeldingen per parallelsessie en voorkeuren wordt de indeling gemaakt. Lees hier meer over het GreenportLIVE evenement van 16 december 2021 en hier meer over de kennisvragen voor wat meer achtergrondinformatie en duiding.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v