Energieke middag 'Impact voor efficiŽnt telen'

Energieke middag 'Impact voor efficiŽnt telen'

Afgelopen vrijdag 10 november vond het evenement ‘Impact van efficiŽnt telen’ plaats in World Horti Center. Ruim 75 aanwezigen hebben geluisterd naar presentaties van Jesse Schevel, van Glastuinbouw Nederland; Sander Hogewoning van Plant Lighting en Jeroen Boonekamp van B-Mex. Hierna volgde een gezellige netwerkborrel, hierbij konden de aanwezigen in gesprek met verschillende bedrijven. Al met al een leerzame middag, met goede energie en interactie tussen de sprekers en publiek, die werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Vertify, Kas als Energiebron, AVAG, Rabobank, Plantum en World Horti Center.

De middag werd geopend met een kort welkom door organisatoren Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron, Jeroen Sanders van Vertify en Puck van Holsteijn van World Horti Center. Hierna was het aan Jesse Schevel, lobbyist bij Glastuinbouw Nederland om de middag af te trappen met een boeiend onderwerp, hij schetste de ambities in het politieke landschap. Jesse vertelde onder andere dat de lobby van Glastuinbouw Nederland voor het afbouwen van fossiele subsidies zijn vruchten heeft afgeworpen, de termijn voor het afbouwen is namelijk verlengd. De meeste van deze regelgeving komt overigens uit Europa, waar nu Wopke Hoekstra zit. Wopke heeft onder andere bekend gemaakt dat de uitstoot van land- en tuinbouw in 2040 minstens 90 tot 95% minder moet zijn. Dit zou haalbaar moeten zijn volgens Jesse, maar hij gaf de zaal wel mee om bij de komende verkiezingen te gaan stemmen, zo kan er een verschil gemaakt worden.

Effect energiebesparing op verdamping
Hierna was de vloer voor Sander Hogewoning van Plant Lighting, hij nam de zaal mee in een stukje plantfysiologie. Zo vertelde hij dat je jezelf goed moet laten informeren wat de effecten van verschillende type verlichting zijn op een gewas. Iedere energiebesparende maatregel heeft namelijk effect op de verdamping van de plant. Het is dus belangrijk hierop te controleren voor een goede teelt. Er is opvallend genoeg nog weinig kennis over dit onderwerp, er wordt dan ook volop onderzoek naar gedaan.

Plant empowerment
Na het verhaal van Sander werd de proefdruk van het boek ‘Plant Empowerment – Digitaal Telen’ overhandigd aan Jeroen Sanders van Vertify. Dit boek is een handleiding voor het toepassen van digitaal telen, hoe meet je, met welke sensoren en hoe stuur je hierop dan de teelt aan. Dit en meer wordt behandeld in het boek. Kas als Energiebron wil dit boek vrij beschikbaar stellen voor iedereen, waarschijnlijk wordt dit einde jaar, maar uiterlijk kwartaal één van 2024 gedaan.

OCAP Optimaal
Als laatste was Jeroen Boonekamp van B-Mex aan het woord. Door ziekte van Arne Bac van de Rabobank is Jeroen op het laatste moment ingevlogen, hij kwam de zaal meer vertellen over OCAP Optimaal, een project van Kas als Energiebron. Met deze tool kunnen kwekers zien wat de CO2 hen kost en op deze manier betere beslissingen nemen. De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel waarbij onder andere bedrijven die lid zijn van AVAG en participeren in World Horti Center aanwezig waren.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v