Drukke eerste editie DigitaliseringsEvent

Drukke eerste editie DigitaliseringsEvent

De eerste editie van het DigitaliseringsEvent op 9 mei heeft bijna 200 bezoekers getrokken, met name uit de groente- en de sierteelt. De bijeenkomst bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk was bestemd voor tuinbouwondernemingen die willen starten met digitalisering op hun bedrijf, of al de eerste stappen daarvoor hebben gezet. Bezoekers konden kiezen uit een groot aantal workshops waarin experts ingingen op onder meer kansen, toekomstige ontwikkelingen en praktische tips.

Het DigitaliseringsEvent was een initiatief vanuit ‘Versnellen Groene Digitalisering in de Glastuinbouw’. In dit project werkt een groot aantal partijen uit de tuinbouw samen aan het versnellen van de toepassing van digitalisering: Zentoo, Delphy, Greenport West-Holland, Glastuinbouw Nederland, Inholland en Priva.

Duurzamer en efficiënter produceren
De bijeenkomst werd geopend door Woody Maijers (Innovatiepact Greenport West-Holland) en Ben van der Burg. De tech-ondernemer en voormalig topsporter komt uit een tuinbouwnest en vertelde een inspirerend verhaal over hoe digitalisering de tuinbouw kan helpen duurzamer én efficiënter te produceren. Vervolgens konden bezoekers kiezen uit 12 workshops (verdeeld over drie rondes): Data-gedreven vruchtgroenten: van zaad tot klimaat, The power of the biorhythm: voorspelbaar telen en optimale inzet van energie. Van meer-data naar meerwaarde in de sierteelt, Meten van fotosynthese: Hoe werkt het en wat kan ik ermee?, Van data naar diagnose: Hoe digitalisering gewasgezondheid verbetert, Samen het verschil maken door digitale innovatie!, Robot als oplossing voor alle repeterende werkzaamheden!, Cyberweerbaarheid: hoe bereid je je voor op een cybercrisis?, Kassim The Game; het gebruik van serious gaming als toetssteen voor de teler, Efficiënter data-gedreven CO2 doseren, Irrigatiemanagement en digitalisering en Meetprotocol en Het Nieuwe Telen.

Handsfree telen
Zo vertelden Maren Schoormans (HonestAG) en Brenda van den Berg (RoboCrops) over de praktijk van robotisering bij herhalende werkzaamheden. Schoormans: “Arbeid wordt schaars, en almaar duurder. De vraag is: hoe lossen we dat probleem op, uitgaande van de huidige teeltsystemen?” Van den Berg: “Er zijn verschillende niveaus van ‘handsfree telen’: elke teler moet bedenken welk niveau het beste bij hem of haar past.”

Zentoo, ADI en Delphy lanceerden de data-gedreven aanpak voor de chrysantenteelt. Door inzet van het  Vision systeem van ADI en groeimodellen van Delphy is al bij een drietal Zentoo telers  het teeltmanagement geoptimaliseerd. De techniek wordt verder opgeschaald binnen Zentoo en ook alle andere (chrysanten-)telers kunnen hier vanaf deze zomer gebruik van gaan maken.
Priva gaf workshops hoe er door inzet van Plantonomy gestuurd kan worden op optimale inzet van energie en het bioritme van de plant.

Bert Feskens en Emma Bicknese van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport gaven de aanwezige telers tijdens hun workshop over digitale veiligheid tips hoe hacks te voorkomen, en hoe te handelen voor het geval het tóch misgaat. Daarbij kan een ondernemer niet altijd volledig vertrouwen op de IT-beheerder. Feskens: “Want is je IT-beheerder bereikbaar op zondagavond? En is de IT-beheerder degene die vertelt aan klanten dat je planten niet geleverd kunnen worden?”

Delphy, BASF en Hoogendoorn presenteerden samen in de workshop ‘Van zaad tot klimaat’ het digitaliseringsconcept voor de glasgroententeelt, met als voorbeeld hoe door slimme samenwerking teeltplanning en autonome sturing in praktijk gebracht wordt in de tomatenteelt. Gabriël van der Kruijk (Koppert) en Bram Tijmons (PATS) gingen in op de samenwerking tussen biologie en technologie. Door schadelijke insecten digitaal te monitoren in de kas kan een teler beter voorspellen in welke fase een plaag zich bevindt, en is dus een betere inzet van natuurlijke vijanden mogelijk.

Tevreden
De organisatie van het DigitaliseringsEvent kijkt tevreden terug op het evenement: de workshops waren van een zeer hoge kwaliteit en de opkomst was hoog, met veel ondernemers. Bovendien waren de reacties op de bijeenkomst zeer goed. Het project ‘Versnellen Groene Digitalisering in de Glastuinbouw’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van de Provincie Zuid Holland. Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19-pandemie. Zie ook www.groenedigitalisering.nl.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v