Wind bepaalt gasprijs

Wind bepaalt gasprijs

De temperatuur blijft de komende twee weken stabiel rond 10 graden Celsius overdag. De nachttemperaturen laten nog geen vorst zien in de nabije toekomst. Voor de prijsvorming bij daggas gaat vooral de windkracht van belang zijn. Dat bepaalt uiteindelijk in hoeverre er gascentrales moeten bijspringen, aldus AgroEnergy.

Er worden grote Beaufort-fluctuaties verwacht: deze donderdag en vrijdag is het vrijwel windstil, maar dit weekend wordt windkracht vijf alweer aangetikt. Daarna lijkt het te stabiliseren rond windkracht 3 à 4 op land.

"Bij de EPEX-prijzen zien we ook grote prijsbewegingen voor de komende dagen. Dit weekend wordt momenteel rond 85 €/MWh verhandeld, met potentieel enkele zeer laag geprijsde nachtelijke uren. Volgende week staat nu voor ca. 100 €/MWh op de borden. Behalve de typisch ‘dure’ uren (07.00 – 09.00 en 17.00 – 19.00 uur) verwachten we geen grote uitschieters naar boven of beneden."

De weersomstandigheden geven de komende weken ook weinig reden om veel volatiliteit te verwachten op de termijnmarkten. Naarmate november verder vordert, kan het decembercontract mogelijk wat ‘kou-risico’ verliezen en beweegt die dichter naar de daggasprijs toe. Er zijn diverse langetermijnvoorspellingen voor deze winter die milde temperaturen en bovengemiddelde windkracht laten vermoeden, maar er wordt logischerwijs nog een flinke slag om de arm gehouden. "Gezien de huidige vraag- en aanbodverhouding zien we meer neerwaarts dan opwaarts potentieel voor de gas- en elektriciteitsprijzen. De markten hebben echter eerder al laten zien dat vraag en aanbod al lang niet meer de enige factoren zijn die de prijzen kunnen beïnvloeden."

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v