Sturen met LED: ervaringen en achtergronden sierteelt

Sturen met LED: ervaringen en achtergronden sierteelt

LED-installaties zijn energie-efficiŽnter dan SON-T, maar die efficiŽntie hangt nauw samen met de kleurverhoudingen. Die kunnen ook van belang zijn voor de manier waarop planten groeien. Het is daarom van belang om te weten welke lichtkleuren de plant nodig heeft, op welke momenten en in welke verhoudingen. Sander Hogewoning van Plant Lighting en Nieves Garcia van Wageningen UR praatten de bezoekers van het LichtEvent van Kas als Energiebron op 27 maart bij over de achtergronden en de ervaringen in onderzoek en praktijk. In dit artikel zoomt Kas als Energiebron in op de presentatie van Hogewoning.

Rode LED’s zijn efficiënter dan andere lichtkleuren en leveren de grootste bijdrage aan de fotosynthese. Vanuit dat oogpunt zou je het liefste alleen met rode LED’s willen belichten. Toch kan het noodzaklelijk of wenselijk zijn om ook andere kleuren op te nemen in het aangeboden spectrum. Sommige daarvan, zoals blauw licht, heeft de plant in geringe mate (meestal zo’n 5%) continu nodig voor een evenwichtige groei. Andere, zoals wit (groen) en verrood licht, vooral gedurende bepaalde momenten van de dag. Wit kan vanwege de arbeidsomstandigheden wenselijk zijn wanneer er in het gewas wordt gewerkt en dient in de installatie aanwezig te zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Verrood licht heeft in veel gewassen een sterk sturend effect en kan vooral in de ochtend of namiddag nodig zijn. Teveel verrood daarentegen kan bij lichtminnende gewassen tot een zogenaamde ‘schaduwmijdende reactie’ leiden, wat gepaard gaat met langgerekte groei. Schaduwminnende planten zijn daar minder gevoelig voor.

Besparen door dynamisch belichten
Kortom, een onafhankelijke (dynamische) aansturing van lichtkleuren in LED-installaties kan zowel energetisch als voor de gewenste plantreacties interessant zijn. De optimale lichtreceptuur en de vrijheid om daarmee te spelen, zowel qua kleurgebruik als qua belichtingsduur en lichtintensiteit, verschillen echter van gewas(type) tot gewas(type). Denk aan kwalitatieve respectievelijk kwantitatieve korte of lange-dag planten – en de lichtintensiteit, die niet altijd even hoog of laag hoeft te zijn. Dimmen bij relatief hoge stroomprijzen en voluit belichten in daluren kan dan veel geld besparen.

Lees verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v