Stedin wil hulp telers bij ontlasten elektriciteitsnet

Stedin wil hulp telers bij ontlasten elektriciteitsnet

Stedin heeft het eerste contract gesloten met een teler die helpt het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden. Zuid-Hollandse glastuinbouwondernemers spelen een belangrijke rol in het voorkomen van stroomstoringen. Een stabiel net is voor alle tuinders relevant om de regio economisch aantrekkelijk te houden. Eerder bleek dat in de gemeenten Lansingerland, Waddinxveen en Pijnacker-Nootdorp de grenzen van het elektriciteitsnet zijn bereikt, doordat lokale, kleinschalige energiecentrales van tuinders (WKK’s) energie terugleveren op het moment dat grote zonnedaken ook energie terugleveren aan het net. Stedin vraagt tuinders in deze gemeenten nu om mee te helpen aan een stabiele stroomvoorziening, door hun WKK tegen vergoeding uit te zetten bij storing of onderhoud. Zo wil de netbeheerder voorkomen dat bedrijven verplicht moeten meewerken aan het voorkomen van overbelasting van het net.

Inmiddels is het contract met de eerste glastuinbouwondernemer al gesloten. De energiecentrale (WKK) van vader Kees en zoon David Hoogendoorn van Original Plants in Zuidplas kon alsnog op het elektriciteitsnet aangesloten worden omdat ze met Stedin afspraken hun WKK uit te zetten als de zon schijnt. “Concreet betekent het dat wij onze WKK iedere dag tussen 10.00 en 17.00 uur afschakelen,” vertelt David. “Buiten deze tijden kunnen we gewoon gebruikmaken van de WKK en terugleveren aan het net. Ik hoop dat collega’s ook dit soort oplossingen zoeken, want samen moeten we zorgen dat onze mooie regio kan blijven draaien.”

Altijd vergoeding bij uitzetten WKK
“Wij kennen glastuinbouwondernemers als innovators pur sang. Weinig mensen weten dat de glastuinbouw in een aanzienlijk deel van onze elektriciteitsvraag voorziet. Daarnaast helpen ze ook het net in balans te houden. Hun flexibiliteit hebben we nu hard nodig om stroomstoringen te voorkomen,” zegt Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland bij Stedin. “Storingen of onderhoud komen zelden voor, maar in die gevallen moeten we het net wel veilig houden. Dan willen we een aantal WKK’s uit kunnen zetten; daar staat uiteraard een vergoeding van Stedin tegenover. We kunnen met één of een paar ondernemers daarover afspraken maken, maar glastuinbouwondernemers kunnen er ook voor kiezen om sámen te zorgen voor een betrouwbaar net. Stel bijvoorbeeld dat tuinders gezamenlijk besluiten om bij storing of onderhoud álle WKK’s iets terug te schakelen, dan zijn we er al.”

Stroomstoringen dreigen
Sinds 2022 worden in glastuinbouwgebieden in de gemeenten Lansingerland, Waddinxveen en Pijnacker-Nootdorp in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd en warmtekrachtkoppelingen ingezet. Als WKK’s aangezet worden op de momenten waarop de zonnedaken toch al volop duurzame energie terugleveren, dan raakt het net overbelast. Zo hoog dat Stedin haar reservecapaciteit al heeft moeten inzetten. Met als groeiend risico dat bedrijven en huishoudens tijdens storingen of onderhoud zonder stroom komen te zitten.

Telers die de stroomzekerheid in hun gemeente veilig willen stellen, worden uitgenodigd contact op te nemen met Stedin om de mogelijkheden voor (vergoeding van) het afschakelen van hun WKK te bespreken.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v