Prijzen voor gas en elektriciteit omhoog

Prijzen voor gas en elektriciteit omhoog

Door de verschillende feestdagen en bank holidays is er niet veel gehandeld de afgelopen week. De markten voor gas, elektriciteit en emissierechten lieten over het algemeen stijgende lijnen zien op de dagen dat er handel was. Het voorste maandcontract bij gas sloot maandag bijvoorbeeld ruim 3 €ct/m3 hoger dan vorige week woensdag, aldus AgroEnergy.

Er waren enkele prijsopdrijvende factoren:

  • Lagere windkracht waardoor met name gascentrales moesten bijspringen
  • Onderhoud in Noorwegen
  • Onderhoud bij de Rotterdamse Gate-terminal, waardoor er minder gas het leidingennetwerk ingestuurd kon worden
  • Aanhoudende droogte in de provincie Yunnan (China), waardoor waterkrachtcentrales minder elektriciteit produceerden en de gasvraag toenam
  • Gedeeltelijke uitval van een Australische LNG-terminal, waardoor enkele Aziatische landen hun LNG tijdelijk elders moeten sourcen

Daarnaast waren er steeds minder short-posities op de emissierechtenmarkt, waardoor de prijs maandag piekte op ruim 73 €/ton. Er is verder echter weinig reden voor blijvend opwaarts sentiment op de markten. Dinsdag en woensdag kabbelden de prijzen weer omlaag, waarbij emissierechten bijvoorbeeld weer rond 70 €/ton handelden. Ook verbeterde de situatie bij de Amerikaanse LNG-terminal in Freeport, waarbij tweederde van de faciliteit weer operationeel is. De Russische aanvallen op de Oekraïense energiesector hadden vandaag geen effect op de prijzen. Week-op-week is de gasmarkt zo’n 5% gestegen op de tijdvakken tot eind 2025. De elektriciteitsprijzen staan 6 tot 9% hoger dan een week geleden, voornamelijk doordat emissierechten in die periode bijna 3 €/ton duurder zijn geworden.

Ondanks de lage windkracht werden de gasvoorraden de laatste dagen nog steeds netto gevuld. Op Europees niveau staat de vulgraad nu rond 64%, dat is zo’n 5% hoger dan het laagste punt aan het einde van de winter. Duitsland staat op 68,5% en Nederland op 57%.

Epex- en onbalansprijzen
De gemiddelde EPEX-prijs over de afgelopen zeven dagen was ca. 80 €/MWh. Dat was ruim hoger dan dezelfde periode een week eerder (~55 €/MWh). Het wegvallen van de wind in combinatie met een hogere gasprijs dreven met name de prijzen in de avonduren flink op. Van maandag t/m woensdag zagen we tussen 20.00 en 21.00 uur de hoogste uurprijs van de dag, en die kwam telkens rond 138 €/MWh uit. Deze donderdag liggen de EPEX-prijzen logischerwijs wat lager, vanwege de lagere vraag, met zeven opeenvolgende middaguren die onder 10 €/MWh uitkomen. In de avond noteren we twee uren dik boven 100 €/MWh. De onbalansprijzen schoten de laatste dagen af en toe naar 600 €/MWh, maar Tennet heeft geen noodvermogen afgeroepen.

Bron: AgroEnergy

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v