Neerwaartse druk op prijs gas- en elektriciteit

Neerwaartse druk op prijs gas- en elektriciteit

De weersberichten geven voor de komende week een wisselvalliger beeld. De temperatuur loopt tot aanstaande maandag op. Bovendien is de verwachting dat de wind na het weekend naar het zuidwesten gaat draaien en ook flink gaat aantrekken naar 6 Beaufort. Voor de komende dagen kan dat verdere neerwaartse druk geven op zowel de daggas- als de EPEX spotprijzen, laat AgroEnergy weten. De markt verwacht voor de spotprijs van elektriciteit voor de komende weekend en week een gemiddelde prijs van ongeveer 100 €/MWh. Dat is ongeveer een kwart lager dan we de afgelopen dagen hebben gezien.

Aan de LNG-aanvoer zal het niet liggen, want er blijven onverminderd schepen aanmeren in Noordwest-Europa. De capaciteit van de Eemshaven-terminal zou inmiddels weer volledig beschikbaar moeten zijn. Deze maand worden er bij de Eemshaven-terminal twee schepen verwacht, op 16 en 24 maart. Bij de Gate-terminal in Rotterdam staan momenteel 6 ladingen op de planning voor de komende twee weken.

Daarvan heeft er overigens één als herkomst de Freeport-terminal in de VS. Het nieuws van afgelopen woensdag over deze terminal is, dat er ook toestemming gegeven is om de derde (en daarmee laatste) liquificatie-lijn weer in gebruik te mogen nemen. De terminal kan daardoor (sinds het incident van juni 2022) op korte termijn weer volledig operationeel zijn.
 
LNG zal ook de komende zomermaanden een belangrijke spil blijven om de gasvoorraden weer te vullen. Er dient namelijk rekening te worden gehouden met het Noorse onderhoudsseizoen dat in april al gaat beginnen. Berekeningen laten zien dat er deze zomer gemiddeld 20% van de Noorse capaciteit niet beschikbaar zal zijn. Met als zwaarte punt begin juni en begin september. Dan is de helft van de capaciteit in onderhoud.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v