Verwachting: meer én minder vraag naar gas

Verwachting: meer én minder vraag naar gas

Het weerbericht stelt voorlopig nog geen lenteweer in het vooruitzicht. Dit weekend wordt het even zachter, maar met wind en regen zal dit zeker niet als voorjaar voelen. Daarna wordt het weer koud en pas eind volgende week kan de temperatuur eindelijk op meerjaarsgemiddelde waarden komen. De prijsverwachting voor daggas is dan ook een mix van extra gasvraag door kou en verlaagde gasvraag door veel wind, aldus AgroEnergy. Qua aanbod is er zoveel LNG onderweg dat niemand zich zorgen zal maken om het Noorse onderhoud. De LNG-prijs in Azië geeft ruimte voor prijsdaling tot 37 cent/m3, maar deze beweging is pas waarschijnlijk als het voorjaar wordt.

Baseload elektriciteit voor dit weekend handelt op 75 euro/MWh, voor volgende week op bijna 100 euro/MWh. Ter vergelijking: voor vandaag (donderdag) was de gemiddelde uurprijs 112 euro/MWh.  Ervan uit gaande dat er ochtend- en avonduren van ca 140 euro/MWh zullen noteren, betekent dit dat er dit weekend een heel aantal uren een prijs onder 25 euro/MWh zullen hebben. Voor volgende week weten we dat als de zon een dag goed doorbreekt, we exact hetzelfde zullen zien als afgelopen woensdag, dus langdurig negatieve prijzen overdag. Op bewolkte dagen zullen de uurprijzen net als vandaag tussen 80 en 140 euro/MWh zijn.
 
Er is weinig reden in de grondstoffen of in fundamentele factoren te vinden voor grote prijsbewegingen in de langetermijnprijzen. Deze volgen zeer gedempt de kortetermijnprijzen. Het prijsverloop sinds midden maart maakt een grote prijsdaling op langetermijnprijzen gas onwaarschijnlijk.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v