Gasmarkt blijft gespannen

Gasmarkt blijft gespannen

Vooral voor het komende weekend is de verwachting dat de spotprijs flink zal wegzakken. De markt schat in dat de gemiddelde EPEX-prijs rond de 15 tot 20 €/MWh zal uitkomen. Dat komt doordat er veel meer wind wordt verwacht, oplopend tot 5 Beaufort op land.

Ook de licht oplopende temperatuur kan wat verlichting geven op de gasprijs voor de korte termijn. Ook gezien het geplande onderhoud aan het Noorse gassysteem tot de laatste week van augustus op een laag pitje staat. Daardoor gaat de dagelijkse geplande export weer omhoog naar  circa 350 miljoen m3 per dag.

De gasmarkt blijft echter een gespannen markt, met volatiele handelssessies tot gevolg. Want op elk bericht van ongeplande verstoringen reageert de gasmarkt direct met een prijsstijging. De onzekerheid omtrent de duur van de problemen bij de Australische Wheatstone faciliteit heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Het aantal LNG schepen dat de Nederlandse terminals als eindbestemming heeft is iets lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De komende dagen worden namelijk drie schepen verwacht.

Door de recente uitbreiding van de LNG capaciteit in Duitsland is de vloeibare gas-import daar wel toegenomen. Het afgelopen jaar was het gemiddelde aandeel LNG in de totale Duitse import circa 10%. In de afgelopen weken is dat opgelopen tot bijna 15%, wat overeenkomt met 30 miljoen m3. Dat is inmiddels evenveel als de import vanuit Belgie en Nederland. Maar nog altijd ruim drie keer zo weinig als het gas vanuit Noorwegen.

Later deze zomer is bij Wilhelmshaven en Mukran nog capaciteitsuitbreiding gepland. De verwachting is dat hierdoor de competitie voor LNG binnen Europa ook zal toe kunnen nemen.

Bron:

Deel artikel