Butterfly Orchids: 'Full LED bespaart ons veel energie'

Butterfly Orchids: 'Full LED bespaart ons veel energie'

In het tweede belichtingsseizoen van de demoteelt ‘Phalaenopsis duurzaam geteeld’ zette Sander Hogewoning van Plant Lighting de uitgangspunten en de voorlopige resultaten recentelijk op een rij. Teler en BCO-lid Gerben van Giessen (Butterfly Orchids) legt nu uit hoe de overgang van SON-T naar full LED hem hielp om al veel energie te besparen. Nieuwe inzichten uit de proef kunnen een volgende stap inluiden.

In de phalaenopsisteelt zijn de meeste bedrijven overgestapt op hybridebelichting of daar mee bezig. Butterfly Orchids uit Andel is tot nu toe de enige kwekerij die uitsluitend full LED heeft hangen. Teler Gerben van Giessen zette die stap in 2021, nog voor de demoteelt bij Delphy IC in Bleiswijk van start ging. “Het is een traploos dimbare installatie met rood, blauw en groen licht”, vertelt hij. “Dat is niet het meest efficiënte spectrum, maar prettiger voor de medewerkers dan alleen rood licht met wat blauw. En het is sowieso efficiënter dan SON-T’s, die ook veel stralingswarmte produceren. Ik heb bewust gekozen voor watergekoelde LED-armaturen van Oreon en sla de warmte uit het koelwater op in de buffer.”

Effectiever schermen boven full LED
Stralingswarmte van boven heeft positieve en negatieve aspecten. Een plusje is dat die warmte van boven wat groeisnelheid oplevert en dat het verwarmingsnet minder hoeft aan te voeren. Van Giessen ziet echter ook een duidelijk minpunt. “Er zijn veel momenten dat die stralingswarmte teveel van het goede is, vooral onder gesloten schermen”, verklaart de teler, die over een diffuus energiescherm, een 55% lichtwerend scherm en een dubbel uitgevoerd verduisteringsscherm beschikt.
“Bij SON-T’s komt het vaak voor dat je een kier moet trekken of de luchtramen open moet zetten om het warmteoverschot van de lampen af te voeren naar buiten. Sinds ik belicht met full LED, vormt dat geen belemmering meer. Ik kan daardoor veel effectiever schermen en warmte binnenhouden, waardoor de WKK minder draaiuren hoeft te maken. Bovendien vragen de LED’s bijna de helft minder stroom per micromol PAR-licht dan SON-T.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v