Freeport-LNG-terminal eind november weer actief

Freeport-LNG-terminal eind november weer actief

De komende dagen staan er een zonnige en relatief rustige weersomstandigheden op het programma. De temperatuur loopt op naar 15 graden Celsius en de windkracht op land is beperkt tot 3 à 4 Beaufort. In het weekend dalen de nachttemperaturen wel flink, waardoor vorst aan de grond mogelijk is. Pas vanaf de laatste week van november zakt de maximumtemperatuur waarschijnlijk onder 10 graden. Tot nu toe had 2011 het record in handen van de laatste datum waarop de gasvoorraden hun piek bereikten, namelijk op 12 november 2011. De kans is groot dat 2022 dit record ruim gaat overnemen, aldus AgroEnergy.

Als de inschattingen van de LNG-experts kloppen dan mag Groot-Brittannië tot het einde van de maand nog ongeveer twintig gevulde tankers verwachten, hoofdzakelijk afkomstig uit de VS en Qatar. Als lage temperaturen uitblijven dan wakkert dit de export naar West-Europa verder aan. Het zal echter niet lang duren tot alle West-Europese gasvoorraden tot de nok toe gevuld zijn en dan neemt de kans toe dat deze tankers ook als drijvende opslag zullen fungeren.

In Nederland is het LNG-aanbod beperkter, waarbij er nog zes aanlandingen op stapel staan bij de Gate-terminal tot eind november. Ook Frankrijk (ca. 15) en België (ca. 6) blijven volop LNG ontvangen. De Europese winterprijzen staan nog steeds ruim 20 €ct/m3 hoger dan de Aziatische winterprijzen, waardoor Europa de meeste flexibele LNG-leveringen blijft aantrekken. Naar verwachting wordt op 29 november voor het eerst sinds juni weer een LNG-tanker gevuld bij de Freeport-terminal in Texas. Die terminal was lange tijd niet beschikbaar vanwege een brand en daarop volgende explosies. Vanaf medio december kan Europa dus weer leveringen verwachten vanuit deze productiefaciliteit die een totale jaarproductie van 8,4 miljard m3 heeft.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v